Odborníci varují: Tento oblíbený kuchyňský spotřebič může poškodit vaše zdraví. Má ho doma každý druhý Čech

     
Hana Smětáková
2. 9. 2025 ▪ 02:44

Většina z nás si bez tohoto spotřebiče nedokáže představit každodenní život v kuchyni. Šetří nám totiž čas i námahu. Podle odborníků je však třeba důsledně dbát na jeho správné používání.

Dejte si pozor na správné používání tohoto přístroje
Dejte si pozor na správné používání tohoto přístroje
Foto: Shutterstock

První mikrovlnná trouba na světě se objevila koncem 40. let minulého století. Velmi rychle si přitom vydobyla své místo v mnoha domácnostech napříč celým světem. Česká republika není výjimkou, a proto tento moderní přístroj najdeme prakticky v každé kuchyni.

Pozor na to, v čem jídlo v mikrovlnné troubě ohříváte

Mnoho lidí si připravuje jídlo na celý den do plastových krabiček, které jsou mimořádně praktické. Stačí si jen rozmyslet, co si dáte k snídani, svačině nebo obědu, připravit si to do krabiček a ráno si je vzít s sebou do školy nebo do práce. Tento jednoduchý zvyk však může v některých případech znamenat riziko pro vaše zdraví.

Podle studie provedené na University of Nebraska-Lincoln totiž může ohřev nádob do jídla uvolňovat miliony plastových částic, které jsou známé jako mikroplasty a nanoplasty. Pokud jste tedy zvyklí jídlo v krabičce jednoduše rovnou umístit do mikrovlnné trouby a následně si na něm pochutnat, raději svůj zvyk přehodnoťte.

Ohřevu jídel v plastových nádobách se vyhněte , ...

Není krabička jako krabička

V současné době je na trhu k dostání velké množství plastových dóz. Některé z nich se přitom pyšní označením „microwave-safe“ a jedná se o modely, které by v mikrovlnné troubě žádné nebezpečné látky uvolňovat neměly. Pokud tedy pořizujete plastové dózy za tímto účelem, vyplatí se být v obchodech obezřetní.

Co se materiálů týče, podle odborníků jsou nejvhodnějším a nejbezpečnějším plastem pro ohřev v mikrovlnné troubě krabičky z polypropylenu (PP) s recyklačním symbolem s číslem 5. Dále může být vhodný i vysokohustotní polyetylén (HD-PE) s označením 2, nicméně ten je méně teplotně odolný než polypropylen.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat levným dózám s nejasným původem, které mohou obsahovat nejen mikroplasty, ale i pro tělo nebezpečný bisfenol a ftaláty. Tyto látky se mohou hromadit v tělesných tkáních a odborníci je spojují s negativními zdravotními účinky. 

Plastové krabičky časem stárnou

I když budete mít k dispozici bezpečnou plastovou krabičku, odborníci upozorňují také na nutnost jejího pravidelného obměňování. Plast totiž patří mezi materiály, které postupem času ztrácejí svou bezzávadnost. Týká se to jak levných dóz, tak i certifikovaných modelů. Časem se na nich přirozeně mohou vyskytovat nejrůznější praskliny, deformace nebo může docházet ke změnám barvy. Proto je na místě dózy pravidelně kontrolovat a jakmile poškození zaznamenáte, měli byste se tohoto vybavení pro jistotu zbavit. 

Jaké negativní dopady může mít ohřev jídel v plastových nádobách

Z krátkodobého hlediska může kontaminace jídla chemikáliemi potenciálně způsobit zažívací potíže v podobě nevolnosti nebo podráždění žaludku. Mezi dlouhodobé účinky pak lze zařadit dokonce i hormonální poruchy, problémy s plodností a další chronická onemocnění. 

Místo plastu používejte raději skleněné nádoby , ...

Jak se rizikům vyvarovat

Nejjednodušším řešením je pochopitelně plastové dózy pro ohřev jídel vůbec nepoužívat. Díky tomu nebudete muset řešit, zda je daná krabička vhodná pouze pro skladování, nebo i následný ohřev jídel. Na trhu jsou k dostání bezpečné alternativy v podobě skleněných dóz, v nichž lze pokrmy ohřívat bez problémů. 

Pokud už si ale oběd v plastové dóze do práce přinesete, přendejte jej před ohřátím třeba na klasický keramický talíř. Plastové krabičky pro jistotu používejte pouze pro skladování jídel v lednici, i v tomto ohledu však dodržujte bezpečnostní pravidla.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Kuchyň Mikrovlnná trouba Plastové dózy
Zdroj: akcniceny.cz, kupi.cz, ceskestavby.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější