Odborníci varují: Tento oblíbený kuchyňský spotřebič může poškodit vaše zdraví. Má ho doma každý druhý Čech
Většina z nás si bez tohoto spotřebiče nedokáže představit každodenní život v kuchyni. Šetří nám totiž čas i námahu. Podle odborníků je však třeba důsledně dbát na jeho správné používání.
První mikrovlnná trouba na světě se objevila koncem 40. let minulého století. Velmi rychle si přitom vydobyla své místo v mnoha domácnostech napříč celým světem. Česká republika není výjimkou, a proto tento moderní přístroj najdeme prakticky v každé kuchyni.
Pozor na to, v čem jídlo v mikrovlnné troubě ohříváte
Mnoho lidí si připravuje jídlo na celý den do plastových krabiček, které jsou mimořádně praktické. Stačí si jen rozmyslet, co si dáte k snídani, svačině nebo obědu, připravit si to do krabiček a ráno si je vzít s sebou do školy nebo do práce. Tento jednoduchý zvyk však může v některých případech znamenat riziko pro vaše zdraví.
Podle studie provedené na University of Nebraska-Lincoln totiž může ohřev nádob do jídla uvolňovat miliony plastových částic, které jsou známé jako mikroplasty a nanoplasty. Pokud jste tedy zvyklí jídlo v krabičce jednoduše rovnou umístit do mikrovlnné trouby a následně si na něm pochutnat, raději svůj zvyk přehodnoťte.
Není krabička jako krabička
V současné době je na trhu k dostání velké množství plastových dóz. Některé z nich se přitom pyšní označením „microwave-safe“ a jedná se o modely, které by v mikrovlnné troubě žádné nebezpečné látky uvolňovat neměly. Pokud tedy pořizujete plastové dózy za tímto účelem, vyplatí se být v obchodech obezřetní.
Co se materiálů týče, podle odborníků jsou nejvhodnějším a nejbezpečnějším plastem pro ohřev v mikrovlnné troubě krabičky z polypropylenu (PP) s recyklačním symbolem s číslem 5. Dále může být vhodný i vysokohustotní polyetylén (HD-PE) s označením 2, nicméně ten je méně teplotně odolný než polypropylen.
Zvláštní pozornost je třeba věnovat levným dózám s nejasným původem, které mohou obsahovat nejen mikroplasty, ale i pro tělo nebezpečný bisfenol a ftaláty. Tyto látky se mohou hromadit v tělesných tkáních a odborníci je spojují s negativními zdravotními účinky.
Plastové krabičky časem stárnou
I když budete mít k dispozici bezpečnou plastovou krabičku, odborníci upozorňují také na nutnost jejího pravidelného obměňování. Plast totiž patří mezi materiály, které postupem času ztrácejí svou bezzávadnost. Týká se to jak levných dóz, tak i certifikovaných modelů. Časem se na nich přirozeně mohou vyskytovat nejrůznější praskliny, deformace nebo může docházet ke změnám barvy. Proto je na místě dózy pravidelně kontrolovat a jakmile poškození zaznamenáte, měli byste se tohoto vybavení pro jistotu zbavit.
Jaké negativní dopady může mít ohřev jídel v plastových nádobách
Z krátkodobého hlediska může kontaminace jídla chemikáliemi potenciálně způsobit zažívací potíže v podobě nevolnosti nebo podráždění žaludku. Mezi dlouhodobé účinky pak lze zařadit dokonce i hormonální poruchy, problémy s plodností a další chronická onemocnění.
Jak se rizikům vyvarovat
Nejjednodušším řešením je pochopitelně plastové dózy pro ohřev jídel vůbec nepoužívat. Díky tomu nebudete muset řešit, zda je daná krabička vhodná pouze pro skladování, nebo i následný ohřev jídel. Na trhu jsou k dostání bezpečné alternativy v podobě skleněných dóz, v nichž lze pokrmy ohřívat bez problémů.
Pokud už si ale oběd v plastové dóze do práce přinesete, přendejte jej před ohřátím třeba na klasický keramický talíř. Plastové krabičky pro jistotu používejte pouze pro skladování jídel v lednici, i v tomto ohledu však dodržujte bezpečnostní pravidla.