Kuchyňská past: V tomhle koutě se drží více bakterií než na záchodovém prkénku

     
Petr Eybl
3. 9. 2025 ▪ 15:46

Kuchyně se řadí mezi místnosti, o které je z hygienického hlediska pečovat opravdu důkladně. V opačném případě se v ní mohou snadno začít množit bakterie.

Kde se může zdržovat více bakterií než na záchodovém prkénku?
Kde se může zdržovat více bakterií než na záchodovém prkénku?
Foto: Shutterstock

Co se týče bakterií, značná část lidí má největší obavu ze záchodu nebo koupelny. Je to ovšem právě kuchyně, která může v souvislosti s těmito mikroskopickými organismy představovat největší nebezpečí. Jedná se totiž o místnost, kde se připravuje jídlo, schází se rodina a celkově se zde odehrává významná část každodenního života. Pravděpodobnost, že v ní přijdete do styku s nebezpečnými bakteriemi, je tím pádem ve srovnání s ostatními místnostmi poměrně vysoká. I když se navíc může na první pohled zdát, že kuchyni udržujete v čistotě, existují v ní místa, která mohou být přímo líhništěm bakterií. O která místa se konkrétně jedná a jak eliminovat mikrobiologická rizika, která na vás v této místnosti mohou číhat?

Dřezové sifony: Přehlížené ložisko bakterií 

Dřez je každodenně vystavován celé řadě rozličných zbytků potravin a častým změnám teploty. To společně s vysokou mírou vlhkosti, která v něm panuje, představuje velice vhodné prostředí pro bakterie. Na druhou stranu jej většina lidí pravidelně umývá, což množství bakterií redukuje. 

To samé ovšem v mnohých případech neplatí o dřezovém sifonu. Do něj sice všechny organické zbytky odcházejí, avšak s jeho čistěním to je již poměrně náročné. Proto se z pohledu bakterií nebo plísní jedná o naprosto dokonalé prostředí pro množení. Toto tvrzení potvrzují i některé vědecké výzkumy. 

Například podle studií, které byly publikovány v odborných mikrobiologických časopisech, se v odtoku dřezu a především sifonu často nachází vysoké množství bakterií rodu Escherichia coli, Salmonella nebo Listeria. Jedná se o stejné druhy bakterií, které mohou způsobit velmi vážné střevní infekce

Riziko spočívá především v tom, že při běžném umývání nádobí se mohou mikroskopické kapénky s těmito nebezpečnými mikroorganismy rozstříknout z dřezového sifonu do okolí. Při tom mohou dopadnout buď na pracovní plochu, nebo dokonce přímo do jídla a kontaminovat jej. 

Z dřezového sifonu se bakterie mohou dostat do dřezu či dokonce rovnou do jídla. , ...

Jak se o dřezový sifon starat, abyste riziko kontaktu s bakteriemi snížili?

K tomu, abyste zabránili množení bakterií, vám mohou pomoci následující opatření:

  • V první řadě je vhodné sifon jednou za dva měsíce (ideálně však častěji) demontovat a důkladně mechanicky pročistit. Při jeho čistění nezapomínejte na dodržování základních hygienických opatření. Mějte vždy nasazené gumové rukavice a po dokončení prací si pečlivě umyjte ruce. 

  • Čas od času promyjte dřezový sifon horkou vodou s příměsí octa nebo jedlé sody. Ty by měly pomoci odstraňovat a rozkládat organické látky, které mohou sloužit jako líhniště pro bakterie. 

  • Pokud to není nezbytné, snažte se vyvarovat příliš častému používání agresivních chemických čističů. Ty se sice zpravidla dokážou vypořádat s nebezpečnými bakteriemi, avšak zároveň mohou dlouhodobě poškozovat povrch dřezového sifonu. Navíc nejsou šetrné vůči životnímu prostředí.

Pozor si dejte i na spáry kolem dřezu

Kromě dřezových sifonů je vhodné se zaměřit rovněž na spáry kolem dřezu, v nichž se hromadí vlhkost a organické zbytky. V silikonovém těsnění navíc časem nezřídka vznikají mikroskopické trhliny, které se špatně čistí a mohou bakteriím nabídnout velice přívětivé podmínky k životu

Důležité je tedy čistit spáry velmi důkladně. Toho lze docílit především použitím kartáčku a jemného dezinfekčního prostředku. Po každém mytí nádobí pak nezapomínejte na usušení plochy okolo dřezu

Houbičky a utěrky

Vysoké nebezpečí pak představují houbičky a utěrky. Některé studie ukazují, že v houbičkách na nádobí se často nachází více bakterií než na záchodovém prkénku.

Houbička na nádobí může být přímo líhništěm bakterií. , ...

Jelikož se houbičky používají k mytí nádobí, na které se následně pokládá jídlo, jde skutečně o velmi znepokojivé zjištění. 

Z toho důvodu odborníci doporučují, abyste houbičku na nádobí i utěrky měnili minimálně jednou týdně. Ideálně je však tuto frekvenci navýšit. Mezi použitími je potom žádoucí tyto kuchyňské pomocníky pečlivě vymačkat a usušit.  

Pokud z jakéhokoliv důvodu nemůžete houbičky měnit každý týden, je důležité je alespoň dezinfikovat. To lze učinit například jejich vyvařením ve vroucí vodě. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Kuchyně Hygiena Bakterie
Zdroj: fitzivot.cz, adbz.cz, chalupari-zahradkari.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější