Tento elektrospotřebič nikdy nemějte na kuchyňské lince poblíž sporáku. Zanáší se mastnotou a může plesnivět
Mnoho Čechů má spotřebiče na kuchyňské lince umístěné bez ladu a skladu. V některých případech je to „pouze“ nepraktické. Jenže minimálně jeden spotřebič by neměl určitě stát v blízkosti sporáku. Pak si totiž zahráváte s rizikem požáru.
Podle Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR) každý pátý požár v naší republice vznikne v domácnosti a nejčastěji v kuchyni při přípravě jídel. Příčin existuje mnoho. Rizikům je proto důležité předcházet. To se týká i jednoho z nejpoužívanějších spotřebičů v našich kuchyních, který by neměl být například nikdy umístěn blízko sporáku.
Tohle ke sporáku nikdy nedávejte
V těsné blízkosti sporáku by se vlastně neměly nacházet žádné kuchyňské spotřebiče, protože to může být pořádně riskantní. Pro některé to ovšem platí víc. Hned vedle sporáku (nebo varné desky) by určitě neměl stát třeba kávovar. Ačkoli se jedná o jeden z nejpoužívanějších spotřebičů v kuchyni, při nesprávném použití nebo špatném umístění může představovat vážné riziko požáru.
Důvodů proč ho sem neumisťovat existuje několik. Jeden z nich platí obecně. Podle expertů by měly být kuchyňské spotřebiče udržovány v bezpečné vzdálenosti od sporáku proto, aby se zabránilo náhodnému pádu šňůry na horký povrch. To může být opravdu nebezpečné. Navíc se tahle zařízení mohou v blízkosti zdroje tepla přehřát a zkratovat, případně být poškozeny vysokou teplotou.
U kávovaru existují ještě další rizika. Bude-li příliš blízko sporáku, mohou se v něm usazovat mastné výpary z přípravy pokrmů. To někdy vede ke zhoršení chuti kávy, ale to ještě v tom lepším případě. Pokud je totiž olej v blízkosti plamene či zdroje tepla, může se vznítit. Pokud každopádně při používání kávovaru zaznamenáte zvláštní zápach nebo jakékoli jiskření, okamžitě ho odpojte!
U sporáku nenechávejte ani kafe
Nezáleží pouze na umístění kávovaru, ale důležitá je i skutečnost, kde uchováváte samotnou kávu. Někdo ji má ve spíži, další ve skříni. Jsou ovšem lidé, kteří ji umisťují přímo na kuchyňskou linku. To nemusí být zase takový problém, ale určitě by to nemělo být hned vedle sporáku. Odborníci radí, že kávu byste měli vždy uchovávat mimo zdroje tepla. Důvodů to má opět povícero.
Podle americké dietoložky Danielle Gaffenové káva obsahuje těkavé aromatické sloučeniny, které jí dodávají bohatou chuť a vůni, ale tyto sloučeniny se při vystavení vysokým teplotám rozkládají a skladování kávy v blízkosti sporáku tento proces urychluje, což vede k zatuchlé nebo hořké chuti. Pokud vám tedy občas kafe přestane zničehonic chutnat, zde je jedna z možných příčin.
Vystavení téhle suroviny kolísajícím teplotám a páře může také způsobit její vlhkost. Mletá káva tak někdy začne hrudkovat a kávová zrna se mohou spojovat do jedné masy. V některých případech se dokonce objeví i plíseň. Kávu je proto vhodné uchovávat v uzavřené, vzduchotěsné nádobě, která by ideálně měla být umístěná mimo dosah tepla na chladném a tmavém místě.
Kávovar nenechávejte ani zapojený v síti
Vraťme se ještě k samotným kávovarům. Existuje totiž ještě jeden aspekt, který může zvyšovat riziko požáru. Ten se ve skutečnosti může týkat všech elektrických spotřebičů. Jako bezpečnostní opatření je vždy nejlepší nechat je odpojené, budou-li ponechány delší dobu bez dozoru. Podle HZS ČR jsou totiž častou příčinou požáru v domácnostech závady na elektroinstalacích a elektrických spotřebičích.
Postupem času se dráty v zařízeních jako jsou kávovary mohou opotřebovat, což je rizikové. Jenže tenhle a další spotřebiče byste z elektrické sítě měli odpojovat ještě z jednoho důvodu, tentokrát ryze ekonomického. Ve stand-by režimu totiž mohou zvyšovat účty za energie. U kávovaru taková spotřeba činí 1 až 5 wattů, což není mnoho. Ale proč utrácet zbytečně?



























































