Tahle kuchyňská prkénka jsou semeništěm nebezpečných bakterií. Existuje bezpečnější a levnější varianta
Když je řeč o tom, jaká část kuchyně je nejméně hygienická, řadě lidí se jako první vybaví dřezy nebo houbičky na nádobí. Přitom se ale mnoho nebezpečných bakterií může nacházet i na obyčejném prkénku, kde navíc panují ideální podmínky pro jejich množení.
Dodržování hygienických pravidel patří k základním předpokladům zdravého vaření. Právě prostřednictvím jednotlivých kuchařských pomůcek totiž může snadno dojít ke křížové kontaminaci – tedy přenosu bakterií ze syrových potravin na hotové jídlo.
Hlavním zdrojem množení bakterií v kuchyni je maso
Jak možná již správně tušíte, syrové maso je nejčastějším rizikem přenosu nebezpečných bakterií. Maso během krájení přirozeně uvolňuje šťávy, které snadno kontaminují prkénko, nože a další potraviny.
Kromě toho ale mohou být bakteriemi již z půdy kontaminovány i některé druhy zeleniny nebo ovoce. Typickým příkladem mohou být saláty, jahody nebo rajčata. I při manipulaci s těmito surovinami je proto na místě dodržovat základní hygienická pravidla.
Na čem správně krájet maso
Někteří lidé nepřemýšlejí nad tím, na čem nakrájí maso a jednoduše popadnou prkénko, které mají po ruce. Ve skutečnosti je ale třeba věnovat tomuto vybavení velkou pozornost.
Odborníci se dlouhou dobu domnívali, že ideální volbou jsou v tomto ohledu plastové krájecí desky. Předpokladem k tomuto tvrzení byla myšlenka, že plastový materiál na rozdíl od dřeva tolik nevstřebává nečistoty z upravovaných potravin. Teorie však byla později vyvrácena.
Ukázalo se, že hlavní problém spočívá v rýhách, které během krájení v plastových i dřevěných prkénkách přirozeně vznikají. U plastových prkének se přitom objevují hlubší zářezy než u těch dřevěných, a proto zde zůstává více bakterií. Pokud se pro dřevěné prkénko rozhodnete, měli byste volit varianty z tvrdšího dřeva (například javoru). Dřevo však samozřejmě stále může nasáknout šťávy z masa a pokud jej důkladně nevyčistíte, může skrývat nebezpečí.
Zajímavou alternativou mohou být skleněná prkénka
V souvislosti se zajištěním hygieny jsou hojně diskutovaná i skleněná prkénka. Sklo je totiž neporézní materiál, nevytváří rýhy a nenasákne šťávy, takže jej lze opravdu velmi dobře dezinfikovat. Skvěle odolává také barvám a pachům. V porovnání s dřevěnými prkénky z masivního dřeva se jedná o levnější a bezpečnější variantu, protože ji lze snadno udržet dokonale čistou.
Na druhou stranu ale kuchaři upozorňují na určité nevýhody. Tvrdý skleněný povrch totiž postupem času tupí ostří, takže musíte nože brousit častěji. Kluzký povrch pak může být během manipulace nebezpečný, jelikož jídlo a nůž mohou snadno sklouznout.
Účel jednotlivých prkének jasně oddělte
Ať už sáhnete po plastovém, dřevěném nebo skleněném prkénku, jedno pravidlo je vhodné dodržovat vždy. Každý druh potraviny by měl mít svou vlastní krájecí desku, díky čemuž minimalizujete riziko křížové kontaminace. To znamená, že nebudete na stejném prkénku krájet maso, a poté (i po důkladném umytí) syrovou zeleninu nebo pečivo.
Jak hygienicky vyčistit jednotlivé druhy kuchyňských prkének
Abyste podpořili hygienu v kuchyni, je důležité každé prkénko bezprostředně po použití důkladně vyčistit. Konkrétní postup se přitom liší v závislosti na variantě, kterou máte k dispozici.
-
Plastová prkénka: Můžete dát do myčky. Jednou za čas je vhodné je namočit do roztoku vody a octa (1:1) nebo použít roztok sody.
-
Dřevěná prkénka: Do myčky nepatří, mohla by se zničit. Umyjte je ručně pomocí saponátu a teplé vody. Pro hloubkové čištění pomůže, když prkénko posypete solí nebo jedlou sodou, přetřete půlkou citronu a necháte působit.
-
Skleněná prkénka: Můžete dát do myčky, vydrží i silnější prostředky. Hloubkové čištění zde není potřeba.