Nejhorší místo pro utěrky v kuchyni jsou dvířka trouby. Odborníci doporučují řešení, které je praktičtější i hezčí
Utěrky na dveřích trouby jsou jednou z „tradic“ českých domácností. Dělali to tak naši prarodiče i rodiče a děláme to tak i my. Jenže tohle řešení může tak trochu kazit estetiku kuchyně. Vědecké studie navíc stále více ukazují, že se jedná o velmi nebezpečný způsob, jak s utěrkami naložit.
Textilní utěrky jsou neodmyslitelnou součástí našich kuchyní. Obvykle jsou vyrobeny ze lnu nebo bavlny a používají se k sušení rukou či utírání mokrého nádobí a povrchů. Po použití je často bez rozmyslu zavěsíme na dvířka trouby, kde jsou až do té doby, než budou znovu potřeba. Jenže ve skutečnosti bychom to dělat neměli. Je to neestetické a navíc nebezpečné. Minimálně podle několika vědeckých studií. Navíc existuje zajímavá alternativa.
Utěrkám na dveřích trouby odzvonilo
Utěrky věšíme na rukojeť dveří trouby, protože je to zkrátka a dobře pohodlné. Navíc je máme vždy po ruce. Jenže v poslední době se od tohoto trendu ve světě ustupuje. Použité utěrky nevypadají dvakrát esteticky, ale to je stále asi ten nejmenší problém. Často totiž nasáknou pachy, mastnotou a párou. Je-li jich více na sobě, špatně schnou, a to většinou i kvůli vlhkosti, která vzniká při přípravě pokrmů. To je přitom mnohem větší problém, než by se na první pohled mohlo zdát.
Textilní utěrky jako semeniště mikrobů
Utěrky na dveřích trouby zůstávají skutečně často vlhké. Právě vlhkost přitom umožňuje růst choroboplodných zárodků. Tyhle textilie tedy bývají živnou půdou pro mikroby, které mohou způsobovat závažná onemocnění. Podle vědeckých studií se může jednat například o bakterie, jako je Salmonella nebo Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), což jsou dosti nebezpečné patogeny.
Není divu, že v nemocnicích bývají na místo látkových utěrek využívány utěrky papírové, které se ihned po použití vyhazují. Pravdou je, že nákazy z jídla v domácnosti nebývají běžné. Jenže už 10 let stará vědecká studie zveřejněná v časopise Food Protection Trends zdůrazňuje, že hlavní příčinou těchto potíží v domácnosti jsou právě kuchyňské utěrky. To je dost závažné zjištění.
Laboratorní experiment z roku 2022, jehož výsledky byly publikovány v mezinárodním vědeckém časopise Food Control, zase přišel s tím, že se bakterie salmonely množily 1000× více ve zmačkaných utěrkách. Jaké je tedy řešení? Buď byste měli používat jednorázové papírové utěrky, což ale není dvakrát ekologické, nebo látkové textilie zavěšovat rovnoměrně a často prát. Pomůže ovšem i jiné umístění. Právě v tom se stále více prosazuje nový trend.
Tohle je nový, zajímavý trend
Utěrky se na dveře trouby umisťují čím dál méně. Novým trendem je výsuvný věšák uvnitř jedné z kuchyňských skříněk. Použité utěrky už tedy nebudou hyzdit vzhled kuchyně. Věšák lze jednoduše vysunout a po opětovném zasunutí zůstává zcela neviditelný. Navíc se jednoduše instaluje, protože to obvykle trvá jen několik minut. Tahle vychytávka se přitom hodí pro většinu kuchyňských skříní.
Takový věšák bývá nejčastěji umísťován do skříňky vedle dřezu, kde se utěrky nejčastěji používají. Většinou je vyroben z kovu, díky čemuž se snadno čistí. Především ale umožňuje rovnoměrné zavěšení většího množství utěrek bez dotyku, díky čemuž budou efektivněji schnout. Výrazně se tedy může snížit jejich vlhkost i přítomnost choroboplodných zárodků, mnohdy pořádně nebezpečných.
Při tomhle zavěšení také dochází k lepší cirkulaci vzduchu, takže utěrky mají menší možnost zatuchnout. Tím pádem existuje i nižší riziko, že budou nepříjemně zapáchat. K instalaci takového věšáku přitom skutečně stačí pár šroubů a chvilka práce. Jeho cena? Záleží na konkrétním typu. Rozhodně byste se ale měli vejít do tisícovky. Nejde tedy o nijak závratnou investici, notabene do zdraví.



























































