EnergoZrouti.cz

Ztráty včelařů vyrojením včel by mohly být minulostí, díky novému senzoru

  
Lenka Nováková
13. 3. 2021 ▪ 19:13

Díky novým elektronickým senzorům pro včelí úly by mohla včelařům ubýt jedna z nočních můr - vyrojení včelstva. Vytvořil je americký expert, který se nyní chystá na zahájení prodeje i pro ostatní včelaře.

senzor Janus
senzor Janus
Foto: Herbert M. Aumann

O tom, že chytré technologie ovládají naše domy, auta i každodenní život už nemůže být sporu. Stále většímu využívání technologií se ale těší i obor, který patří mezi ty, v němž inovací za posledních více jak sto let příliš neproběhlo. Aby také ne, vždy jde o včelaření, tedy obor v němž zákony stanovuje příroda. Moderní technologie ale mohou dnešním včelařům velmi usnadnit čas, práci i zbytečně vynaložené náklady.

Podle vibrací pozná, zda se včelstvo nevyrojí

Jedním z velmi obávaných jevů ve včelstvech je jejich vyrojení. Při vyrojení totiž značná část včelstva vylétá ze svého úlu a to z mnoha různých důvodů, které včelař může ovlivnit při včasném zásahu. Ačkoliv zkušený včelař může tuto aktivitu včas zachytit a provést náležitá opatření, někdy k vyrojení prostě dojde i přes veškerou jeho práci.

A právě tomu by mohl pomoci zabránit senzor od amerického experta Herberta M. Aumanna z univerzity v Maine. Ten přišel s novým senzorem nazvaným Janus, který dokáže pomocí různých technologií odhalit neobvyklé činnosti ve včelstvu a včelaře co nejrychleji upozornit.

Nový senzor využívá vibračního a pohybového senzoru připojeného na vnitřní a vnější stranu úlu. Vnější senzor je 24-GHz Dopplerův radar s kontinuální vlnou díky kterému je možné sledovat aktivitu při vylétávání včel. Senzor umístěný dovnitř je jednoduchý piezoelektrický snímač. Ten dokáže zachytit zvuky, které vydávají včely na rozdíl například od běžného mikrofonu. Díky tomuto senzoru jsou tak snímány vibrace, které včely vytváří na stěnu úlu.

Systém rozpozná i loupeže

Systém na základě dat vypočítává pravděpodobnost, že se včelstvo vyrojí a může tak informovat včelaře. Díky analýze dat ale umí senzory rozpoznat i takzvané vykrádání. Tedy pokud je včelstvo slabší a jiné včely z venčí k němu chodí loupit med.

Aumann v současné době založil start-up MaineBiosensors s kterým by v budoucnu svou technologii chtěl poskytnout i dalším včelařům. Díky moderní technice s kterou lze bezdrátově ovládanou elektroniku uživit s malou baterií i po dlouhý čas lze do budoucna očekávat další rozšíření chytrých technologií ve včelařství. Nejspíše ale i v budoucnu půjde spíše o technologii pro velkovčelaře pro něž je činnost obživou a nikoliv pro běžné hobby včelaře.




Štítky: Včely Ekologie Zvířata
Zdroj: RED