Nejhorší věc, kterou můžete dát do lednice. Kontaminace a zápach jídla začne okamžitě

     
Petra Černá
28. 11. 2025 ▪ 15:05

Lednice je téměř dokonalým přístrojem, který dokáže uchovat potraviny déle čerstvé a nabízí tak možnost pohodlného stravování. Využíváme ji denně, zdaleka všichni však nevíme, jak lednici správně organizovat, jak ukládat konkrétní potraviny a hlavně co do ní za žádných okolností nedávat. Uchování potravin je jedna věc, ale ohrozit své zdraví, to už nechce nikdo.

Nejhorší věc, kterou můžete dát do lednice
Nejhorší věc, kterou můžete dát do lednice
Foto: Shutterstock

Pokud i vy máte v lednici věc, která tam být nesmí, nejste rozhodně jediní. Jde o velmi častý nešvar všech uživatelů, kteří při honbě za uchováním potravin překračují základní pravidla a vystavují se tak riziku kontaminace. Tahle věc ničí kvalitu jídla – a nejen to. Sama se po pár dnech kazí a její konzumace je více než nežádoucí.

Neděláte to taky?

Není to nic neobvyklého. Potravinu, o které je řeč, využíváme velmi často. Frekvence záleží na tom, jaké recepty vaříte. Ale představte si to sami. Připravujete oběd nebo večeři, všechny čerstvé suroviny beze zbytku zpracujete, ale když otevřete konzervu, kterou celou nespotřebujete, co uděláte? Zaklapnete víčko a dáte ji do lednice na příště. Ale příště se většinou hned nekoná, často k němu nedojde vůbec, a tak konzerva čeká a mezitím se kontaminuje její zbylý obsah.

Proč jsou otevřené konzervy nebezpečné?

Lidé po celém světě je rádi a často využívají. Jsou oblíbenou možností, jak při vaření šetřit čas s přípravou něčeho, co lze koupit hotové. Mezi přednosti konzerv patří jejich dlouhá trvanlivost a uchování chuti. Po otevření a narušení vzduchotěsného prostoru, v němž se potraviny uchovávají, však dochází k rychlému znehodnocení a kontaminaci. Jakmile se potraviny dostanou na vzduch, stanou se vyhledávaným prostředím bakterií a plísní. Kovový materiál, z něhož se trvanlivá balení vyrábějí, začne po otevření brzy korodovat, čímž dochází k dalšímu zhoršení kvality jídla. Korozi způsobuje kyselost, která se v otevřené konzervě začne tvořit.

Obsah otevřené konzervy se rychle kazí , ...

Co na otevřené konzervy říká věda?

Podrobnému zkoumání vlivu otevřených konzerv na chuť jídla a lidské zdraví se věnovala spousta vědců. Závěr studie z roku 2019, kterou prováděli výzkumníci z Indonésie, říká, že by potraviny z konzervy neměly být dlouhodobě vystaveny kyslíku, neboť dochází k vyplavování železa a hliníku z obalů. Jde tedy o vědecky podložené riziko, kterému byste se zbytečně neměli vystavovat.

Jak neplýtvat jídlem a neohrozit zdraví?

Nemusíte vyhazovat nepoužité zbytky konzervy, které nesníte, ale můžete to udělat tak, abyste zachovali jejich chuť a neohrozili své zdraví. Plechový obal po otevření vyhoďte v každém případě, obsah konzervy, který nespotřebujete, do lednice uložit můžete, ovšem ve speciální vzduchotěsné krabičce s pevným uzávěrem, která prodlouží životnost a je zdravotně nezávadná. Ideálním materiálem je sklo, které neabsorbuje žádné pachy a potraviny udrží v dobré kondici, než je opět spotřebujete. Samozřejmě, ani toto řešení není dlouhodobé a vždy je nejlepší zpracovat jídlo co nejrychleji. Maximální doporučená lhůta spotřeby je 3 dny.

Kov plechovek rychle koroduje , ...

Tipy na to, jak konzervu bezpečně zkonzumovat

Pokud dostanete chuť na jídlo, do kterého přidáte pouze část konzervy, zbytek obsahu ihned přendejte do čisté nádoby se vzduchotěsným uzávěrem. Ideálně ji popište, abyste nezapomněli, kdy jste ji dali do lednice. Do jídelníčku na další dny zařaďte jídla, při kterých uchované zbytky zpracujete, aniž byste je museli vyhodit. Hlídejte teplotu v lednici, měla by se pohybovat mezi 1° a 4 °C.

Konzervy mohou být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Pokud se necháte uchlácholit jejich dlouhou trvanlivostí, může se stát, že budete konzumovat otevřené balení dávno po překročení hranice jeho použitelnosti. Plánujte vaření tak, abyste konzervy zpracovali celé, pokud to nevyjde, uložte zbytek bezpečně do lednice a snězte co nejdříve.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Potraviny Konzervy Zdraví
Zdroj: iflscience.com, petitchef.cz, ireceptar.cz, researchgate.net




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější