Kvíz: Rozumíte řeči kutilů? Slova jako kurtny, kalfas nebo hamr pozná jen opravdový mistr dílny

     
Petr Šindelář
16. 3. 2026 ▪ 14:05

Říká se, že Češi jsou národem kutilů. Ačkoli řemeslníků je u nás dlouhodobě nedostatek, mnohé věci si dokážeme vyrobit či spravit sami. Profi řemeslníci i domácí kutilové přitom používají specifický žargon, jehož znalost si můžete vyzkoušet v našem kvízu. 10 z 10 dají jen opravdoví mistři dílny.

Vyznáte se v kutilském žargonu?
Vyznáte se v kutilském žargonu?
Foto: Shutterstock

V České republice neustále chybí řemeslníci, a to napříč všemi obory. Možná už s takovou situací sami máte nějakou (nepříjemnou) zkušenost. Zájemci o služby instalatéra, elektrikáře nebo truhláře totiž musejí čekat týdny, a někdy dokonce celý rok. Přestože si řemeslníci mohou díky velké poptávce říct o vyšší ceny za práci, mladé Čechy tyto profese stále příliš nelákají. Ze světa se tak poněkud ztrácí i žargon, který řemeslníci používají. 

Že máme kutilství v krvi, se ukázalo i během pandemie covidu-19, kdy Češi šili chybějící roušky, učili se péct chleba nebo vyrobit si svépomocí nejrůznější věci, které potřebovali. Kutilství k Česku zkrátka a dobře patří. Lidé věnující se (drobným) opravám či domácí výrobě věcí dříve sledovali Receptář nejen na neděli, nyní se svými výtvory chlubí na sociálních sítích. Doba se sice mění, ale kutilství v nás zůstává. V České republice ostatně vychází hned několik kutilských časopisů. A dokážou se uživit.

Češi jsou národem kutilů , ...

Kvíz, který ukáže, jak rozumíte řeči kutilů

Domácí kutilové i profi řemeslníci odjakživa oplývali větší či menší šikovností. Všichni ale obvykle používají dost specifický žargon. Pokud se do jejich řeči zaposlouchá někdo „zvenčí“, mnohdy si může připadat, že tahle sorta lidí mluví nějakým cizím jazykem, který si jen vzdáleně podobá češtině. Spíš ale vůbec nepatří mezi slovanské jazyky. Ať už řemeslu moc nerozumíte, nebo se považujete za mistry dílny, vyzkoušejte si náš kvíz. Ten spolehlivě odhalí, jak se vyznáte v terminologii kutilů.

1. Začněme zlehka. Víte, čemu se říká vercajk?

a) svěráku

b) obecně nářadí

c) jakémukoli stroji

 

2. Dovede určit, co je to vint?

a) závit

b) drážka

c) páčidlo

 

3. Dokážete říct, co jsou to kurtny?

a) kabely

b) upínače materiálu do stroje

c) upínací pásy s ráčnou

 

4. Víte, co je to kalfas?

a) maltovník

b) děrovačka

c) hoblík

 

5. Vzpomenete si, čemu se říká fanka?

a) zednické naběračce

b) pracovnímu stolu

c) truhlářské svěrce

 

6. Když se řekne hamr, co je to?

a) ruční sekáč

b) zednická lžíce

c) kladivo

 

7. Co řemeslník dělá, když kytuje?

a) šroubuje

b) tmelí

c) čistí

 

8. Co to je bimbrc?

a) rozbitý nástroj

b) olovnice

c) druh pily

 

9. Dokážete říct, co je to letlampa?

a) lidově LED lampa

b) bodové světlo

c) přenosný plynový hořák

 

10. Dovede určit, co označuje termín Stalinovy vousy?

a) těsnicí koudel k utěsnění závitových spojů trubek

b) hrubý pilník

c) pružné lano s háčky na konci

 

Správné odpovědi: 1B, 2A, 3C, 4A, 5A, 6C, 7B, 8B, 9C, 10A



Sdílejte článek  
       


Štítky: Kvíz Kutilství řemeslo
Zdroj: novinky.cz, kutil.cz, avcr.cz




Nejnovější z kategorie


Stačí jedna SMS a přijdete o telefon i peníze

Aplikace nabízí maximální ochranu pro citlivé informace.

Lidl přišel s geniálním sušákem. Nezabere místo a prádlo z něj zůstává krásně svěží

Klíšťata nejsou jen v lese.

Majitelé iPhonů byli v ohrožení kvůli novému typu útoku kyberšmejdů

Česká pošta přichází od dubna se změnami

Česká pošta změnila ceník.

Nakupovat mobilní telefon z druhé ruky může být rizikové.

Zanesené reproduktory mohou uživatele značně potrápit.

Neplaťte za telefon víc, než musíte.

Jaké aplikace lákají uživatele na zkušební období zdarma?

Nastavte si WhatsApp podle svého.

Česká Pošta vysvětluje nedoručené zásilky a jaké máte možnosti se ke své zásilce dostat

Je tento los výherní, nebo ne?

WhatsApp pracuje na vývoji nových funkcí.

Pražská nemocniční infrastruktura je nezřídka předmětem kritiky.

Hranolky patří k nejoblíbenějším  přílohám.

Nejen horské oblasti potká obleva.

Meteorologové zveřejnili výhled na březen

Krajina se ve středu zalije sluncem.

Značka, kterou Češi mají v oblibě, oznámila svůj konec.

Oblíbený internetový prohlížeč definitivně končí s podporou starších Windows

V noci z pátku na sobotu může sněžit

Na balkonech se můžete dopustit několika závažných přestupků.

Oblíbená restaurace pobouřila zákazníky zákazem vstupu s dětmi

Coca-Cola uvedla na český trh nový nápoj.

Lidl opět boduje

Prodej ojetých vozů bude komplikovanější než dosud.

Novoroční předpověď může zkomplikovat plány mnoha rodin

Pravidelné vypínání telefonu doporučují i odborníci



Nejnovější
Nejnovější