Jak odstranit fleky a šedý povlak z příborů rychleji než leštidlem. Lesknout se budou jako nové
Příbory se řadí mezi předměty, které lidé používají každým dnem. Není tedy divu, že se po čase opotřebují. Ať už je příčinou tvrdá voda, či cokoliv jiného, starší příbory zkrátka postupem času ztratí svůj lesk a nevypadají esteticky přívětivě.
Zašlou slávu jim můžete navrátit například pomocí leštidel a horkovzdušných nebo vibračních leštiček, ale tyto předměty nemá každý vždy po ruce. Leštičky navíc mohou být mimořádně drahá zařízení, která využívají spíše majitelé restaurací nebo hotelů, takže jejich pořízení v mnohých případech ani nepřichází v úvahu. Naštěstí však existují tipy a triky, díky kterým dokážete příbory naleštit i za pomoci běžných předmětů, které jsou velmi snadno dostupné a poměrně levné.
Z jakého důvodu příbory ztrácejí svůj lesk?
Příbory mohou svůj lesk ztratit hned z několika důvodů, přičemž vždy záleží i na tom, z jakého materiálu byly vyrobeny.
Zřejmě nejobyčejnější a nejsnáze pochopitelnou příčinou může být mechanické opotřebení. Příbory se o sebe zkrátka často třou, kvůli čemuž se na nich vytvářejí mikroskopické škrábance. Tyto rýhy lámou světlo, kvůli čemuž příbory působí matným dojmem.
Dalším problémem může být dlouhodobé působení kyselých potravin, mezi které patří například různé druhy ovoce (především limetky, citróny a další citrusy), kečup, ocet nebo některé sladké nápoje a pochutiny.
Specificky v případě nerezových příborů mohou být problematické chloridové ionty. Ty můžete objevit například v běžné kuchyňské soli nebo slaných pokrmech. Obzvláště vysoké koncentrace zmíněných iontů se potom mohou nacházet v tabletách do myčky nebo regeneračních solích, pokud je dávkujete nesprávně.
Stříbrné nebo postříbřené příbory by zase neměly příjít do kontaktu s plynnými sloučeninami síry, mezi které patří např. sirovodík. Ten se však bohužel nachází v mnoha potravinách. Za zmínku stojí především vejce, ale narazit na něj můžete rovněž v cibulové nebo česnekové zelenině, rybách a mořských plodech či zrajících a fermentovaných mléčných výrobcích. Ve vyšších koncentracích se může nacházet i u špatně skladovaného masa či výrobků z něj.
V některých případech se pak může na příborech objevit rovněž takzvaná náplavová rez. Jde o korozi, která nepochází přímo z příborů, ale z jiných předmětů (mimo jiné se může jednat o kovové komponenty v myčkách, mezi něž se řadí například poškozené plastové koše s odhaleným železným drátem nebo nekvalitní kusy nádobí apod.).
Dokonalý trik, jehož efektivita zaskočí i zkušené kuchaře
S řadou problémů se každopádně můžete poměrně snadno vypořádat pomocí osvědčených triků. Mezi ty nejúčinnější, se kterými se můžete v tomto směru setkat, se řadí čištění příborů prostřednictvím jedlé sody, horké vody a hliníkové fólie.
Postup je jednoduchý:
- Vyložte nádobu hliníkovou fólií. Pokud máte hliníkový pekáč, můžete ho použít rovnou, aniž byste do něj potřebovali zmíněnou fólii vkládat.
- Do nádoby vložte příbory. Buďte pečliví, protože příbory by se mezi sebou neměly vzájemně dotýkat.
- Jakmile budete mít hotovo, pekáč či jinou nádobu naplňte vroucí vodou. Všechny příbory by měly být plně ponořené.
- Do vody přidejte dvě polévkové lžíce jedlé sody a nechte ji působit. Voda by měla po kontaktu s touto ingrediencí začít vydávat syčivé zvuky.
- Jakmile budou příbory vyčištěné, můžete je vyndat. Nakonec je doleštěte pomocí měkkého hadříku – a máte hotovo.
Jak často trik opakovat?
U stříbrných příborů tak často, jak je to potřeba (zpravidla to bude jednou až dvakrát ročně). Nemusíte mít přílišné obavy z jejich poničení, protože jedlá soda stříbro nepoškodí, ale obnoví. U postříbřených příborů nicméně nemusí být nadměrný kontakt s horkou vodou se sodou žádoucí.
Důležité je rovněž zmínit, že pro nerezové příbory je rozhodně vhodnější metodou ruční leštění.




























































