Speciální nátěr na ovoce, který podpořila nadace Billa Gatese redukuje potravinový odpad

  
Markéta Bártová
27. 3. 2021 ▪ 09:43

Speciální nátěr na mnoho druhů ovoce, který razantně prodlouží dobu trvanlivosti podpořila i nadace Billa a Melindy Gatesových. Nově ho bude možné vyzkoušet i v českém e-shopu.

Pomeranče
Pomeranče
Foto: Couleur / Pixabay

Množství jídla, které každoročně skončí v odpadkovém koši bohužel stále narůstá. Podle statistik OSN tak v odpadkových koších skončí až třetina všeho jídla na světě. Když se touto problematikou zabývali odborníci z Mendelovy univerzity v Brně, zjistili, že každý Čech ročně vyhodí až 37,4 kilogramu potravin. A právě proti tomu by mohl pomoci speciální nátěr na ovoce.

Delší doba trvanlivosti = méně potravinového odpadu

Nápad pro nátěr na ovoce, který by měl sloužit jako jeho ochrana a zároveň prodloužit jeho trvanlivost vznikl už před mnoha lety v hlavě Jamese Rogerse. Tomu se dokonce v roce 2012 podařilo získat dotaci 100 tisíc dolarů (přes 2 miliony korun) od nadace Billa a Melindy Gatesových, kteří projekty s ekologickým a sociálním dopadem dlouhodobě podporují.

Speciální nátěr, který je vyroben z přírodních látek lze jen mírnou úpravou složení připravit pro několik druhů ovoce mezi kterými nechybí jahody, mango, banány, kumquaty, jablka nebo různé druhy citrusů. Právě použitím tohoto speciálního nátěru dochází k ochraně ovoce, které je déle trvanlivější a tak lze lépe předejít jeho vyhození jako potravinového odpadu.

Srovnání mandarinek bez a s technologií Apeel

A právě nové ovoce se speciálním nátěrem bude možné vyzkoušet i v tuzemském potravinovém e-shopu Rohlik.cz. Ten nabídne pro začátek pomeranče, které budou technologií ošetřeny. Firma si od tohoto slibuje jak snížení nákladu na ovoce, které je nutné už během skladování vyhodit ale i jeho lepší kvalitu po dodání zákazníkovi.

Ochranný nátěr neobsahuje chemii

Právě prodloužení kvality a trvanlivosti ovoce u zákazníka prodlouží dobu jeho použitelnosti a tím i sníží šanci, že se ovoce promění v další potravinový odpad.

„Respekt k životnímu prostředí a dlouhodobá udržitelnost je pro nás na prvním místě. Proto jsme se rozhodli pro spolupráci se společností Apeel. Nabízí technologii, která nemá obdoby nejen na našem českém trhu, ale i na dalších trzích, kde Rohlík působí. Jsem rád, že můžeme být nejen v Rohlik.cz zase o pár kroků napřed a že se tato unikátní ochrana ovoce dostane k většímu počtu zákazníků v rámci Evropské unie,” řekl k technologii komerční ředitel Rohlik Group Olin Novák.

Společnost Apeel, která ochranný „lak“ na ovoce vytvořila by chtěla větším rozšířením své technologie pomoci vytvořit udržitelnější potravinový systém a prodloužit životnost některých potravin na cestě od pěstitele k zákazníkovi. Ochranou vrstvu, kterou společnost aplikuje na ovoce tvoří jen rostlinné složky, které se přirozeně nachází ve slupkách, dužině i semenech ovoce a zeleniny. Tím není na potraviny nanášena žádná chemie, která by škodila jejich chuti ale i zdraví spotřebitelů.




Štítky: Potraviny Zemědělství Ovoce
Zdroj: RED