EnergoZrouti.cz

Plán na náhradu zemního plynu má trhliny, ministr od něj dává ruce pryč

  
Tomáš Jelínek
14. 7. 2023 ▪ 09:53

Plán na náhradu zemního plynu vodíkem má podle britského ministra energetiky trhliny. V pilotních projektech se totiž ukázalo, že lidé se podobného využití obávají a nemají o něj zájem. Přimíchávání vodíku do zemního plynu už se přitom připravuje i v Česku.

Britský plán na náhradu plynu vodíkem začíná mít trhliny
Britský plán na náhradu plynu vodíkem začíná mít trhliny
Foto: Unsplash

Britský plán na postupné nahrazování zemního plynu v domácích kotlích vodíkem začíná mít vážné trhliny. Podle zprávy serveru The Guardian od něj začíná dávat ruce pryč i ministr energetiky. Pilotní projekty, které v některých částech země zkoušely právě náhradu zemního plynu vodíkem totiž byly v některých případech označovány za nebezpečné a u domácností se setkávaly s odporem.

Podle ministra energetiky Velké Británie Granta Shappse tak byla myšlenka na náhradu plynu v domácnostech vodíkem spíše jen snahou o vyzkoušení nové technologie. Ta se ale u lidí nesetkala s příliš kladnou odezvou a lze tak očekávat, že náhrada za dosluhující plynové kotle se najde úplně jinde.

Ostatně britská vláda už několikrát avizovala a představila své plány na snižování emisí skleníkových plynů z vytápění. Hlavní roli by přitom neměl hrát vodík ale tepelná čerpadla, která by měla postupně nahradit většinu současných emisních systémů vytápění.

Podle Shappse ale vodík nebude úplně odstraněn z britského energetického mixu, jen bude sloužit k úplně jinému účelu. Hlavní využití tak ministr vidí v možnosti ukládání přebytečné energie z obnovitelných zdrojů právě do vodíku. Energii, kterou nelze aktuálně využít je tak možné využít na výrobu vodíku a ten uložit pro pozdější využití.

Ačkoliv je využití vodíku jako „úložiště“ přebytečné energie vcelku logickým a jen v EU vzniká velké množství projektů, které se tímto využitím zabývají, výroba vodíku je stále velmi energeticky náročná. Při jeho výrobě a následně opět spalování pro účely výroby elektřiny totiž dojde k velmi dramatickým ztrátám. V případě velké výroby a nemožnosti aktuálního využití elektrické energie či jejího uložení do baterií může ale být vhodnou variantou i za cenu ztráty části energie.

Myšlenky a testovací projekty využití vodíku pro vytápění domácností při zachování stávající plynové sítě přitom probíhají v celé EU. Podle plánů Evropské unie by tak měly být nové plynové kotle připraveny na možnost spalování vodíku místo zemního plynu. Plány na to, že by se v plynárenské síti mohl už v následujících letech objevit zelený vodík jsou ostatně i v Česku. Podle provozovatele tuzemské plynárenské sítě, společnosti GasNet je už v současnosti přenosová síť na takovou možnost připravena. Firma ale v současnosti chce využívat hlavně takzvaný blend, tedy směs zemního plynu a vodíku. Při tomto využití by totiž nebylo nutné nijak měnit stávající síť ani samotné plynové kotle.

Odpůrci využití velkého podílu vodíku v plynárenské síti pak velmi často zmiňují fakt, že je vodík velmi lehce zápalný a s kyslíkem tvoří velmi výbušnou směs. Právě z tohoto důvodu je využití vodíku ve stávající distribuční síti často kritizováno jako nebezpečné.




Štítky: Velká Británie Plyn Vodík Plynové kotle Vytápění Emise