EnergoZrouti.cz

Zákaz spalovacích motorů o pět let dříve, než je nyní schváleno – bude se EU inspirovat?

     
Tomáš Jelínek
25. 7. 2024 ▪ 13:32

Zákaz spalovacích motorů, který je nyní plánovaný až na rok 2035, by mohl přijít už v roce 2030, tedy o pět let dříve. Alespoň to tak vypadá podle nového potvrzení Ministerstva dopravy ve Velké Británii. Bude se EU inspirovat a omezí prodej spalovacích motorů už dříve, než plánuje?

Bude zákaz spalovacích motorů ve Velké Británii ještě dříve než v EU?
Bude zákaz spalovacích motorů ve Velké Británii ještě dříve než v EU?
Foto: Unsplash

Konec spalovacích motorů ve Velké Británii, který je nyní stejně jako v celé Evropské unii plánován do roku 2035, by nakonec mohl přijít ještě dříve. Nová britská vláda by totiž podle serveru Fleet News, který tuto informaci přinesl, mohla datum, kdy spalovací motory skončí, posunout ještě o pět let dříve.

Ministerstvo dopravy (Department for Transport, DfT) tuto informaci portálu potvrdilo, další informace k případné úpravě však teprve přinese. Ve Velké Británii už to dříve vypadalo, že by konečným rokem pro spalovací motory mohl být právě rok 2030, politické rozhodnutí ale nakonec padlo až na rok 2035, který je obdobně stanoven i rozhodnutím zemí evropské sedmadvacítky.

Jak uvádí server Fleet News, Ministerstvo dopravy dříve plánovalo tento zákaz pouze pro osobní auta, nyní je ale nezmiňuje, a tak se spekuluje, že by konec motorů na fosilní paliva mohl čekat i dodávky a další vozy.

Posunutí původního konce z roku 2030 na 2035 dříve oznámil bývalý britský premiér Rishi Sunak. Podle něj i dalších politiků by totiž brzký zákaz mohl přinést problémy pro malé firmy i rodiny, které by měly problém s dopravou a na elektromobil by neměly dostatečné finance.

Po vzoru Velké Británie je tak možné, že se dřívějším zákazem inspirují i zákonodárci v Evropské komisi a Evropském parlamentu, kteří nyní plánují zákaz až na rok 2035, tedy o pět let později, než bude nově platit ve Velké Británii.

Změny současné politiky v EU jsou možné i díky opětovnému zvolení komise v čele s Ursulou von der Leyenovou, což bylo velké zklamání právě pro odpůrce zákazu spalovacích motorů.



Sdílejte článek  
       


Štítky: EU Spalovací motory Benzín Fosilní paliva Spojené království Evropská unie Velká Británie


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.