EnergoZrouti.cz

Nejšpinavější elektrárna v Česku bude muset skončit, soud jí zrušil emisní výjimku

     
Martin Bárta
7. 8. 2024 ▪ 12:44

Uhelná elektrárna Počerady bude muset podle rozhodnutí soudu ukončit svůj provoz. Ten v poslední době běžel i navzdory tomu, že elektrárně již skončila výjimka z emisních limitů rtuti.

Uhelná elektrárna Počerady musí podle soudu zastavit provoz
Uhelná elektrárna Počerady musí podle soudu zastavit provoz

Krajský soud v Ústí nad Labem dnes vydal rozsudek, který má potenciál zásadně energetickou situaci v Česku. Rozhodl totiž o zrušení rozsáhlé výjimky z limitu na vypouštění toxické rtuti, kterou uhelná elektrárna Počerady. Toto rozhodnutí přišlo po soudním sporu, který vedly nevládní organizace usilující o zlepšení kvality ovzduší a dodržování emisních limitů.

Elektrárna Počerady, často označovaná za nejšpinavější v zemi, nyní bude muset zastavit provoz. Již dříve měla odstavit dva z pěti bloků k 1. červenci, kdy část výjimky přestala platit, avšak provozovatel elektrárny to v rozporu se zákonem neučinil. Pokud by soud dnes výjimku nezrušil, pro další blok by přestala platit k 31. prosinci a pro poslední dva bloky k 30. červnu 2025.

Nevládní organizace, které výjimku zažalovaly, rozhodnutí soudu vítají. Eliška Beranová, právnička Frank Bold, která se dlouhodobě věnuje emisním limitům, uvedla: „Krajský soud v Ústí nad Labem dnes rtuťovou výjimku zrušil z důvodů závažných pochybení při zjišťování skutkového stavu, jejichž vlivem byly limity udělené elektrárně v emisní výjimce významně nadhodnoceny.”

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace, dodal: „Od začátku jsme říkali, že emisní výjimka pro uhelnou elektrárnu Počerady je příliš benevolentní a její udělení není v souladu se zákonem. Trvalo to dlouho, ale jsme rádi, že nám nyní soud dal za pravdu a výjimku zrušil. Elektrárna Počerady tak bude muset zastavit provoz. Žádná katastrofa to nebude. Počerady nevyrábějí žádné teplo a elektřiny je nyní v Evropě dostatek i díky tomu, že se masivně rozvíjejí obnovitelné zdroje energie.“

Podrobná data o výrobě a vývozu elektřiny navíc ukázala, že by elektrizační soustavu neohrozilo ani současné odstavení elektráren Počerady a Chvaletice. Jejich výkon je reálně nahraditelný stávajícími kapacitami jiných řiditelných zdrojů, což potvrzuje, že odstavení těchto elektráren neohrozí ani dodávky tepla.

Rozsudek krajského soudu v Ústí nad Labem je významným krokem směrem k čistšímu ovzduší a dodržování emisních norem. Tento případ také ukazuje, že i velké energetické společnosti musí respektovat zákony a normy, které chrání životní prostředí a zdraví obyvatel.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektrárna Uhlí Elektřina Energetika Uhelná elektrárna Počerady Soud


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.