EnergoZrouti.cz

Turów přišel o povolení k těžbě. Rypadla se ale pravděpodobně nezastaví

  
Markéta Bártová
13. 3. 2024 ▪ 16:18

Soud připravil polský hnědouhelný důl Turów o povolení k těžbě, protože byl při jeho rozšiřování porušen zákon. Podle polského zpravodaje ČT to ale nejspíš na pokračování těžby nic nezmění.

Polský důl Turów přišel o povolení k těžbě
Polský důl Turów přišel o povolení k těžbě

Polský správní soud ve Varšavě dnes rozhodl, že posouzení vlivů na životní prostředí (tzv. proces EIA) pro prodloužení licence polského uhelného dolu Turów na období do roku 2044 nebylo provedeno řádně a v souladu se zákonem. Rozhodnutí EIA je přitom zásadní podmínkou pro pokračování v těžbě.

Kromě povolení k těžbě do roku 2044 získal provozovatel dolu ještě povolení do roku 2026, které však žádné posouzení vlivů na životní prostředí neobsahovalo a které kvůli tomu podle vyjádření generálního advokáta Soudního dvoru EU porušilo unijní právo. Současná těžba v dole Turów je tak podle ekologických organizací nelegální.

„Kvůli dolu Turów stále mizí voda z českého území. Česko-polská dohoda tomu nezabránila a vůbec nic nevyřešila. Poslední měření ukazují, že voda mizí i přesto, že polská strana vybudovala u dolu podzemní stěnu. Negativní dopad těžby v dole Turów na místní obyvatele na české straně hranice je tedy obrovský. Paradoxně se těchto lidí nyní zastává polský soud více než jejich vlastní vláda premiéra Petra Fialy.“

Žalobu podaly spolky Fundacja Frank Bold, EkoUnia a Greenpeace z Česka, Německa a Polska a německé město Žitava. Zdůrazňují, že polské ministerstvo pro klima a životní prostředí přijalo posouzení EIA v rozporu se zákonem, aniž by zohlednilo přeshraniční škody způsobené důlní činností. Podle nejnovějších dat kvůli těžbě mizí voda z českého území i nyní, více než dva roky po uzavření česko-polské dohody a navzdory podzemní stěně, kterou polská strana postavila vedle dolu. V Německu pak dochází k poklesům půdy, které narušují statiku a způsobují praskliny domů v Žitavě.

Varšavský soud loni v červnu žalobcům vyhověl a předběžným opatřením pozastavil až do finálního verdiktu povolení k těžbě v dolu Turów do roku 2044. Nejvyšší správní soud toto rozhodnutí však po měsíci zrušil. Představitelé tehdejší polské vládní strany Právo a spravedlnost včetně premiéra Mateusze Morawieckého se mezitím nechali slyšet, že důl Turów za žádných okolností nezavřou. Mezitím se v Polsku změnila vláda a premiérem se stal Donald Tusk.

Ačkoliv by tak podle nového rozhodnutí soudu mělo Polsko těžbu ukončit, pravděpodobně k tomu v reálu nedojde. Jak na sociální síti X (dříve Twitter) poznamenal zpravodaj České televize Andreas Papadopulos, polská vláda by si ukončením těžby přidala na krk další protesty. Polská politika má podle něj navíc poměrně dlouhou tradici v ignorování všemožných rozsudků a vybírání si těch, které se hodí.




Štítky: Turów Polsko Důl Uhlí
Zdroj: TZ Greenpeace, X