EnergoZrouti.cz

Dovoz plynu do EU bude přísnější, unie chce regulovat emise metanu

  
Martin Bárta
28. 5. 2024 ▪ 09:25

Země Evropské unie schválily zákon omezující emise metanu z dovozu ropy a plynu, který vstoupí v platnost od roku 2030. Nové limity mají nutit mezinárodní dodavatele k omezení úniků tohoto silného skleníkového plynu. Přestože Maďarsko hlasovalo proti, ostatní členské státy politiku podpořily. Pravidla se dotknou hlavních dodavatelů plynu, jako jsou USA, Alžírsko a Rusko. Podle odborníků by tento krok mohl snížit globální emise metanu z ropy a plynu až o třetinu.

Dodavatelé zemního plynu budou muset od roku 2030 redukovat emise metanu
Dodavatelé zemního plynu budou muset od roku 2030 redukovat emise metanu
Foto: Unsplash

Země Evropské unie schválily v pondělí (27. května) zákon, který od roku 2030 ukládá limity na emise metanu z dovozu ropy a plynu do Evropy, čímž nutí mezinárodní dodavatele k omezení úniků tohoto silného skleníkového plynu.

Metan je hlavní složkou zemního plynu, který je jednou z hlavních komodit pro vytápění a výrobu energie v průmyslu i domácnostech napříč celou Evropskou unií. Je také druhou největší příčinou změny klimatu po oxidu uhličitém a přispívá k globálnímu oteplování, když uniká do atmosféry z netěsných ropných a plynových potrubí a další infrastruktury.

Ministři z členských zemí EU tak dali na schůzce v Bruselu svým vládám konečný souhlas s touto politikou, což znamená, že nyní může vstoupit v platnost. Proti plánům EU se postavila pouze jediná země a to Maďarsko vedené Viktorem Orbánem. Právě Maďarsko dlouhodobě nepodporuje i jiné plány EU na snižování emisí zahrnující přísnější limity či omezení dovozu těchto surovin hlavně z Ruska.

Od roku 2030 EU zavede „maximální hodnoty intenzity metanu“ na fosilní paliva uváděná na evropský trh. Ty ale v současnosti ještě nejsou přesně stanovené a jejich nastavení by měla do té doby provést Evropská komise. Dovozci ropy a plynu, kteří tyto limity nebudou dodržovat, mohou následně čelit finančním sankcím.

„Tento dovozní standard by mohl potenciálně snížit globální emise metanu z ropy a plynu o třetinu,“ uvedla Alessia Virone, ředitelka pro záležitosti EU v neziskové organizaci Clean Air Task Force pro server Euractiv, s ohledem na postavení EU jako největšího dovozce ropy a plynu na světě.

Pravidla pravděpodobně zasáhnou hlavní dodavatele plynu, jako jsou USA, Alžírsko a Rusko. Moskva od roku 2022, kdy napadla Ukrajinu, omezila dodávky do Evropy a od té doby byla jako největší dodavatel plynu přes potrubí do Evropy nahrazena Norskem, jehož dodávky mají jednu z nejnižších intenzit metanu na světě.

EU bude od dodavatelů také vyžadovat, aby evropští producenti pravidelně kontrolovali své provozy na úniky metanu a zakazuje většinu případů spalování a odvádění plynu, kdy ropné a plynárenské společnosti úmyslně spalují nebo uvolňují nežádoucí metan do atmosféry.




Štítky: Plyn EU Evropská unie Metan Regulace Zemní plyn Emise
Zdroj: TZ EU, Euractiv