EnergoZrouti.cz

Spalování dřeva a uhlí bude za dva týdny pro některé domácnosti drahé, pokuta bude vyšší než průměrná mzda

     
Tomáš Jelínek
18. 8. 2024 ▪ 17:35

Už za dva týdny mohou některé domácnosti dostat pokutu až 50 tisíc korun. Ta jim bude hrozit za spalování uhlí a dřeva v nevyhovujících topeništích. Pokuta ale nebude automatická, nejčastěji k ní dojde až po nahlášení sousedy.

Zahřát se dřevem nebo uhlím může od září některé domácnosti vyjít draho
Zahřát se dřevem nebo uhlím může od září některé domácnosti vyjít draho
Foto: Unsplash

Spalování dřeva nebo uhlí v některých typech kotlů bude pro tuzemské domácnosti už za dva týdny výrazným rizikem. V případě kontroly jim totiž může hrozit pokuta až do výše 50 tisíc korun. Přestože ve většině případů nahlásí domácnost nespokojení sousedi, mnoho domácností riziko neřeší.

Už od začátku září, tedy za dva týdny, začne platit nové omezení, které upravuje využívání některých zdrojů spalujících fosilní paliva. Typicky jde o kotle 1. a 2. emisní třídy, které produkují výrazně větší množství emisí prachových částic a škodlivin než je tomu u modernějších ko­tlů.

Stát už před mnoha lety připravil pro majitele těchto kotlů příspěvky na jejich výměnu za tepelná čerpadla nebo kotle se zásobníky, které by měly emise z těchto zdrojů výrazně snížit, a to v případě tepelných čerpadel až na nulu.

Mnoho tuzemských domácností ovšem podobně jako u dalších nařízení ponechalo změny až na poslední chvíli nebo takový zdroj nevyměnilo ani dosud. Už od 1. září 2024 bude ale nutné mít kotel minimálně 3. emisní třídy, a v případě, že domácnost bude nadále využívat starý zdroj, hrozí jí vysoká pokuta.

Ta by se v rámci zákona o ochraně ovzduší mohla dostat až na 50 000 Kč, přičemž inspektoři by pravděpodobně domácnosti okamžitě zakázali i další používání kotle. To by v průběhu zimní sezóny mohlo být nejen velmi nákladné, ale v některých případech i problematické z hlediska nedostatku řemeslníků, kteří by výměnu kotle zajistili.

Přestože nelze očekávat, že by kontroly v domácnostech zahajovali sami úředníci měst a obcí, pokuty na mnohé domácnosti pravděpodobně i tak čekají. Obzvláště na vesnicích je totiž mnoho domů, které nová pravidla ignorují a velmi často kouřem ze starých kotlů obtěžují i okolní domy.

Velké množství sankcí, které domácnosti obdrží, ve výši, která bude přesahovat i současnou průměrnou mzdu, tak pravděpodobně získají primárně po nahlášení od vlastních sousedů.

Domácnosti, které starý zdroj nestihly vyměnit a plánují to až nyní, ale už nejspíše nebudou moci využít výhodných dotačních podmínek. Ministerstvo životního prostředí totiž od 1. září zároveň se zákazem mění i dotační podmínky, které příspěvek na nový kotel sníží i o desítky tisíc korun.

„Touto dotační podporou chceme motivovat domácnosti k tomu, aby si postupně vyměnily všechny uhelné kotle. Prach a rakovinotvorný benzo[a]pyren, které se při spalování uvolňují, jsou jednoduše problém. To, čím doma topíme, má zásadní vliv na kvalitu ovzduší i na naše zdraví. Podle dat Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ) pochází z lokálního vytápění domácností více než 75 % všech emisí jemných prachových částic a více než 95 % emisí bezo[a]pyrenu produkovaných v ČR. Analýza ČHMÚ na příkladu modelové obce ukázala, že při výměně jednoho tisíce starých uhelných kotlů na uhlí či dřevo za ekologičtější zdroj se sníží emise prachu o 88–91 % a u benzo[a]pyrenu o 88–90 %,“ řekl k dotacím na výměnu kotlů ministr životního prostředí Petr Hladík



Sdílejte článek  
       


Štítky: Dřevo Uhlí Česká republika Pokuty Zákony Kotle Vytápění Emise Spalování dřeva Zákaz kotlů


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.