Geniální trik do trouby i grilu za pár korun. Zabrání připalování a plechy zůstanou jako nové
Pokud často pečete nebo grilujete, bude se vám tato pomůcka více než hodit. Díky ní jídlo připravíte snáze, a ještě ochráníte povrch grilu či trouby. Pokrmy se během přípravy nepřichytí, nepřipálí a snadněji se s nimi bude manipulovat.
V minulosti lidé na pečení často využívali pouze plech, v lepším případě vymazaný tukem a podle potřeby vysypaný moukou. Pak tuto roli převzal pečicí papír, který se dnes dá sehnat nejen v ruličce, ale také již dopředu nařezaný na různé tvary. V současné době se ovšem dostávají do popředí různé pečicí podložky, které jsou ekologičtější variantou. Jsou znovupoužitelné a chrání povrch plechů nebo grilu.
Jak to funguje
Obzvlášť teflonová pečicí podložka je v kuchyni nepostradatelným pomocníkem. Je vyrobena ze skleněných vláken a potažena teflonem, tudíž je nepřilnavá a oboustranná. Při dobrém zacházení vám vydrží klidně několik let. Na rozdíl od jednorázového pečicího papíru ji můžete používat opakovaně. Po pečení či grilování ji stačí omýt teplou vodou, nechat řádně proschnout a je opět připravena na další použití. Jen si dejte pozor, abyste na podložce nekrájeli ostrým nožem. Mohla by se nenávratně poškodit.
Čím si vás teflonová podložka získá
- Nepřilnavostí: Pokrmy se na rošt nepřilepí, tudíž se bude snadněji otáčet a posléze z grilu sundávat.
- Odolností: Teflonová podložka ochrání povrch plechu nebo grilu před zašpiněním a nechtěným poškrábáním.
- Kvalitou připraveného jídla: Pokrm se na teflonové podložce propéká rovnoměrněji a zároveň si zachovává svou charakteristickou chuť i kvalitu.
- Snadnou údržbou: Po použití stačí podložku omýt teplou vodou. Některé modely lze dokonce mýt v myčce nádobí. Při umývání nepoužívejte drsné houbičky ani abrazivní čisticí prostředky.
Jak ji používat
Při pečení v troubě teflonovou podložku prostě položte na plech. Pokud se ji rozhodne používat na grilování, ujistěte se, že je umístěna daleko od přímého plamene. Podložku zároveň používejte v rozmezí doporučených teplot – většinou se jedná o teplotu od 150 do 260 °C. V žádném případě ji nepřekračujte, teflon by se mohl při vysokých teplotách rozložit a uvolnit škodlivé látky.
Vyvarujte se používání ostrých nástrojů. Vhodná jsou pomůcky ze silikonu nebo dřeva. Také si dejte pozor na to, aby teflonová podložka nepřišla do styku s otevřeným ohněm. Po použití ji skladujte na suchém místě, jen tak vám vydrží opravdu dlouhá léta. Pokud po nějakém čase objevíte na podložce viditelné známky opotřebení (například protržení), ihned ji vyměňte za novou. Předejte tím případné kontaminaci jídla z poškozeného materiálu.
Vhodná i pro cukroví
Řada cukrářů si bez teflonové podložky neumí svoji práci ani představit. Například na přípravu makronek je skvělou volbou, dokonce vhodnější než silikonová podložka či obyčejný pečicí papír. Obecně je teflonovou podložku dobré používat při pečení sněhových těst, která nejsou tak mastná. Na mysli máme zejména sněhové pusinky, laskonky nebo malé dorty pavlova.
Jak teflonovou podložku správně vybrat
Teflonovou podložku vybírejte pečlivě s ohledem na to, na co ji v kuchyni budete nejčastěji používat. Nejdůležitější je volba správných rozměrů. Podložku lze obyčejně sehnat v rozměrech 40 × 30 cm, což odpovídá velikosti většině domácích trub. Pokud je to pro vás málo, stačí se poohlédnout například v profesionálních cukrářských e-shopech, kde se dají sehnat teflonové podložky o rozměrech 60 × 40 cm. V případě potřeby je můžete přestřihnout na půl.
Na trhu najdete také různé barvy podložek, které na jejich vlastnosti samozřejmě nemají žádný vliv. Jedná se pouze o estetickou stránku věci. Daleko důležitějším faktorem při výběru je síla materiálu, která jde ruku v ruce s použitelností teflonové podložky. Čím je podložka silnější, tím logicky vydrží delší dobu. Také v tomto případě počítejte s vyšší pořizovací cenou. Pokud ovšem s používáním teflonových podložek teprve začínáte, můžete si koupit levnější a tenčí variantu – ceny začínají zhruba na 140 Kč.























































