EnergoZrouti.cz

Nadace ČEZ letos vysadí stromy za 8 milionů korun

  
Nikola Stránská
9. 9. 2020 ▪ 07:41

Nadace ČEZ stejnojmenného energetického gigantu letos pomocí svých grantů podpoří v tuzemsku výsadbu několika tisícovek stromů. Ty budou podpořeny částkou přesahující osm milionů korun. Nejvíce peněz poputuje do Ústeckého kraje.

Výsadba stromů
Výsadba stromů
Foto: ČEZ

Nadace ČEZ, která byla založena tuzemským energetickým gigantem ČEZ plánuje letos udělit granty na výsadbu stromů za 8 milionů korun, což je nejvíce za posledních sedm let. Mezi projekty, které bude financovat celkem rozdělí 8 007 862 korun, ty připadnou ve prospěch 95 žádostí, které byly schváleny.

Za dobu fungování grantového stromu na podporu výsadby stromů již nadace rozdělila téměř 60 milionů korun na 549 projektů. Díky penězům tak mohou vzniknout projekty alejí, jabloňových sadů či odhlučnění silnic díky stromovým větrolamům.

Nejvíce peněz poputuje do Ústeckého kraje

Nadace ČEZ na začátku letošního roku rozšířila okruh možných žadatelů a tak umožnila kromě výsadby alejí, stromořadí a větrolamů i výsadbu na veřejných zahradách, v parcích či sadech. Nejspíše i díky tomu se počet žádostí pro letošní rok zdvojnásobil oproti předchozímu období.


Z grantu společnosti se nejvíce mohou radovat v Ústeckém kraji, tam totiž poputuje největší množství finančních prostředků, jelikož tam uspělo 16 žádostí. Ústecký kraj následují kraje Středočeský a Jihomoravský.

Společnost chce vysadit strom za každého svého zaměstnance

Nadace ČEZ je od letoška také zapojena do iniciativy Sázíme budoucnost, kterou založila Nadace Partnerství. Mezi její patrony patří i známé osobnosti v čele s Bolkem Polívkou, Martou Jandovou či Marošem Kramárem. Iniciativa Sázíme budoucnost pak má za cíl do pěti let vysázet v České republice 10 milionů stromů a pomoci tak reagovat na klimatické změny planety. Nutno dodat, že tato a podobné iniciativy mohou být velkou pomocí i situaci po kůrovcové kalamitě v našich lesích.


Do třetice projektů na sázení stromů zapadá i závazek zakladatele nadace – společnosti ČEZ, ta chce vysadit v ČR strom za každého svého zaměstnance. Už během podzimu minulého roky jich dobrovolníci ze strany zaměstnanců vysadili 7 300. Příští rok by tak firma měla dosáhnout svého cíle.




Zdroj: TZ ČEZ