EnergoZrouti.cz

Británie schválila vyšší tresty za týrání zvířat, pachatelé si odsedí až pět let

  
Markéta Bártová
30. 4. 2021 ▪ 10:44

Týrání zvířat ve Velké Británii bude trestáno mnohem tvrději, nový zákon o týrání zvířat dostal zelenou od královny a na konci června vstoupí v platnost. Bude jedním z nejtvrdších v Evropě.

Týraný pes
Týraný pes
Foto: Amaya Eguizábal / Pixabay

Až na pět let odnětí svobody místo v současnosti platného půl roku budou moci britské soudy odsoudit pachatele zvláště závažných zločinů týrání zvířat. Nový zákon už včera získal královský souhlas a může tak vstoupit v platnost od 29. června 2021.

Až pět let natvrdo a vysoké peněžní tresty

Už od 29. června si tak pachatelé trestných činů na zvířatech mohou odpykat pět let místo současných šesti měsíců, které byly některými organizacemi dlouhodobě kritizovány jako velmi mírné.

Maximální trest by ale měly soudy využívat hlavně v případech kdy jde například o týrání štěňat, koťat, ořezávání psích uší, hrubé zanedbávání hospodářských zvířat či pořádání zakázaných psích zápasů. Mimo trestu odnětí svobody ale mohou pachatelé získat i pokutu v neomezené výši, což soudy pravděpodobně využijí hlavně pro pořadatele zmíněných psích zápasů či chovatelů hospodářské zvěře, která žije ve velmi otřesných podmínkách.

Nové tresty za týrání zvířat se tak ve Velké Británii zařadí mezi jedny z nejtvrdších v Evropě. Země tím také může inspirovat další země a vyslat jasný signál, že týrání zvířat v zemi rozhodně nebude tolerováno a přehlíženo.

Už v roce 2017 k tomuto tématu proběhla ve Spojeném království veřejná konzultace, která získala 9 000 odpovědí a ukázala na silnou podporu veřejnosti k návrhům na přísnější tresty. Návrh zákona z pera poslance Chrise Lodera z února 2020, který nyní vstoupí v platnost také kvitovaly organizace pro podmínky zvířat jako jsou RSPCA či Battersea Dogs & Cats Home.




Štítky: Týrání zvířat Velká Británie Trest odnětí svobody
Zdroj: GOV UK