EnergoZrouti.cz

Benzina v Česku příští rok otevře první čerpací stanice na vodík

  
Martin Bárta
22. 9. 2020 ▪ 15:26

Už v průběhu příštího roku otevře Benzina na svých několika čerpacích stanicích plnící stojany na vodík. Ten tak půjde do osobních automobilů, tahačů ale i autobusů doplnit stejně snadno jako benzín či motorová nafta. Benzina už nyní plánuje další rozšíření sítě.

Stojan s vodíkem na čerpací stanici Benzina
Stojan s vodíkem na čerpací stanici Benzina
Foto: Unipetrol

Před pár dny jsme psali, že německé Bavorsko podpoří 50 miliardami EUR výstavbu čerpacích stanic na vodík. Nyní můžeme malinko upustit od závisti Němcům, protože první čerpací stanice na vodík se chystají i u nás a otevřít by se měly už v příštím roce.

Bude to díky spolupráci společností Bonett a Benzina z nichž poslední jmenovaná umístí vodíkové plnící stojany na několik svých poboček čerpacích stanic Benzina. Stavba na prvních čerpacích stanicích v Praze na Barrandově a v Litvínově by měla začít ještě letos a už v příštím roce by se měly stanice spouštět do ostrého provozu.

Vodík se dočerpá stejně snadno a rychle jako benzín nebo nafta

Po Praze a Litvínově se první veřejné vodíkové čerpací stanice dočká i Brno. Jak uvedli zástupci firem, v přípravě jsou už nyní další stojany – jeden z nich by byl opět v Praze a druhý v Plzni.


Vodík je v současnosti společně s bateriovými pohony považován za palivo budoucnosti. Jeho využitelnost je totiž velmi rozsáhlá od vodíkových automobilů, náklaďáků či vlaků a letadel až po záložní zdroje v případě výpadků energie jako jsou ty pro velká datacentra. Velkou výhodou vodíku jsou jeho nulové emise pro které je i doporučován k dalšímu rozšíření nejen ze strany EU.


Vodík pak má oproti současné bateriové technologii elektrických aut i další nespornou výhodu a tou je rychlost „tankování“ paliva. U Vodíkových stanic totiž čerpání vodíku netrvá o nic déle než čerpání běžných paliv jako je benzín či nafta.

Unipetrol využije vodík ze svých rafinérií

Důvod ke stavbě jednoho ze stojanů přímo v Litvínově je jeho strategické umístění u rafinérie Unipetrolu. Právě odtamtud bude také získáván vodík, který bude na stanicích k dispozici. Jedná se v tomto případě ovšem o vodík, který vzniká při zpracovávání ropy. Unipetrol se ale zabývá i dalšími projekty, které by měly přinést možnost výroby vodíku z alternativních zdrojů a následně tedy už bez uhlíkové stopy.


Strategickou pozici chemiček a ropných rafinérií si uvědomuje také Ústecký kraj, ten si už v červenci zadal vypracování studie na využití vodíku v kraji například pro veřejnou dopravu.




Zdroj: Unipetrol