EnergoZrouti.cz

Švédští vědci objevili masivní úniky metanu z mořského dna

  
Tomáš Jelínek
2. 9. 2020 ▪ 19:42

Vědci ze Švédské Linného univerzity zjistili obrovské úniky metanu z oceánského podloží. V něm totiž dochází postupným oteplováním planety k rozpouštění takzvaného hydrátu ve kterém je metan společně s vodou uložen. Dalším oteplováním se ale spouští možná již nezastavitelná smyčka.

Švédští vědci při zkoumání úniků metanu
Švédští vědci při zkoumání úniků metanu
Foto: Linného univerzita

Švédští vědci z Linného univerzity zjistili, že z mořského dna uniká obrovské množství metanu. Tento skleníkový plyn může způsobit velkou pohromu pro globální oteplování planety, protože na rozdíl od nejznámějšího skleníkového plynu – oxidu uhličitého způsobuje ještě vyšší oteplování planety pokud je ve stejném obsahu jako CO2.

Vědci nyní přišli na to, že rozmrzáním vrstev pod mořským dnem dochází právě k uvolňování obrovského množství metanu, který je zde uložen. Pod mořským dnem v hloubce několik stovek metrů je totiž ve formě hydrátu, podobného ledu uložen metan společně s vodou. A právě současným oteplováním planety dochází k jeho tání a vypouštění do moře a potažmo do ovzduší.

Pod dnem oceánů může být více uhlíku uloženého v metanu než ve všech fosilních palivech dohromady

Aktuální úniky metanu tak pro globální oteplování rozhodně nejsou dobrou zprávou a to nejen ze zmíněného důvodu rychlejšího ohřívání planety ale i kvůli tomu, že právě mořské dno podle odhadů ukládá největší množství skleníkových plynů a to dokonce mnohem více než všechna fosilní paliva dohromady.


Vědci tyto průzkumy provedli pomocí mnoha senzorů či dálkově ovládaných ponorek. Nová zjištění dokazují, že již nyní delší dobu můžeme být ve smyčce a jakékoliv další oteplení planety způsobí její ještě rychlejší oteplování v budoucnu, právě kvůli uvolňování metanu.

Globální emise metanu stále celosvětově rostou

Emise metanu, který je často jako skleníkový plyn přehlížen ale jeho účinky jsou ještě mnohem vyšší než u oxidu uhličitého každoročně rostou. Oxid uhličitý je totiž v posledních letech každodenně propírán jako velký problém a jeho snižování už řeší i vlády a velké společnosti – metan ovšem stále takovou popularitu nemá a to i přes to, že si ji rozhodně zaslouží.


Podle vědců by také emise CO2 mohly již v blízké budoucnosti dosáhnout svého maxima a poté začít pomalu klesat. U metanu je ale zatím trend naprosto opačný a jeho maximální hladiny jsou tak zatím v nedohlednu. Metan je navíc ve velkém množství produkován při živočišné výrobě a lidstvo zatím nijak moc aktivně nehledá náhrady za tento zdroj potravy.




Zdroj: RED