Když houbička na nádobí smrdí, stačí udělat jednu věc a za půl minuty je jako nová

     
Lucie Mateová
30. 10. 2025 ▪ 17:58

Vaše kuchyňská houbička pořád zvláštně zapáchá a vy nevíte, co s ní. Není divu, protože se v ní schovává spousta bakterií. Naštěstí existují jednoduché triky, které dokážou situaci napravit během chvilky a z kuchyně zase udělají příjemné místo.

Pokud se i vy potýkáte se zapáchající houbičkou, jednoduchý trik vám pomůže
Pokud se i vy potýkáte se zapáchající houbičkou, jednoduchý trik vám pomůže
Foto: Shutterstock

Možná ten pach také moc dobře znáte – je totiž nezaměnitelný. Zatuchlý, tak trochu „nakyslý“ a po ránu vás dokáže pěkně praštit do nosu. Přitom jinak je vaše kuchyně čistá, nablýskaná a voní. Jenže obyčejná zapáchající houbička dokáže celý dojem zkazit. Naštěstí existují jednoduché triky, co s houbičkou udělat, aby přestala působit jako malá biologická zbraň. Až zjistíte, co stačí provést, nejspíš si budete říkat, proč vás to nenapadlo dřív.

Konečně pochopíte, proč tak zapáchá

Houbička v kuchyni má jednu velkou nevýhodu – nikdy tak úplně nevyschne. Z každého umývání nádobí nebo kuchyňské linky si odnáší trochu vlhkosti, trochu zbytků jídla, tuků a dalších drobných nečistot. Právě to z ní dělá ideální místo pro bakterie – ty se pak množí a dělají neplechu.

Houbička schne pomalu a zůstává v ní vlhkost i zbytky nečistot z jídla , ...

Dalo by se říct, že je houbička taková malá džungle. Póry, které běžně dobře fungují při umývání špíny z talířů, jsou totiž zároveň pro nezbedné bakterie skvělým útočištěm. Podle zahraničních studií může být dokonce v jedné použité houbičce stejné množství bakterií, jaké obsahuje lidská stolice. Není pak divu, že se tolika bakteriím podaří zařídit, aby houbička zapáchala.

Geniální trik, který to zastaví

Pokud patříte mezi ty, kteří houbičku jen opláchnou pod tekoucí vodou, vězte, že tohle není to ideální řešení. A pokud vás napadne hodit houbičku do myčky, věřte, že to také není zrovna nejlepší nápad. Myčka sice dosáhne vysoké teploty, ale některé typy houbiček nemusí takové prostředí zvládnout.

Existuje mnohem lepší a účinější řešení, na které stačí jen trocha času a octa. Stačí smíchat zhruba tři díly vody a jeden díl octa, houbičku do roztoku ponořit a nechat ji pár minut „odpočívat“. Ocet působí jako přírodní dezinfekce – jeho kyselost potrápí bakterie a pach se zneutralizuje. Až houbičku vytáhnete, pořádně ji vyždímejte a nechte volně proschnout. Už po půl minutě je cítit úplně jinak – žádný zápach vás nepraští do nosu.

Oproti chemickým prostředkům je ocet přirozený, levný a opravdu účinný. Nedráždí pokožku tak, jako chemické varianty, které sice bakterie také zabijí, ale zároveň zanechávají silný zápach. Taková pravidelná „octová koupel“ jednou za pár dní dokáže životnost houbičky prodloužit a hlavně zabránit tomu, aby se z ní stalo místo plné bakterií.

Polovina úspěchu ale leží tady

Ani ocet ale nezachrání houbičku navždy a v každé situaci. I ta nejlepší údržba má své limity a i ta nejkvalitnější houbička má svou životnost. Podle odborníků by se měla houbička měnit přibližně jednou týdně, maximálně po deseti dnech. Pokud začne i po octu zapáchat, mění barvu nebo se drolí, je nejvyšší čas ji vyhodit.

Důležité je i to, kam houbičku odkládáte. Nejhorší, co můžete udělat, je nechat ji ležet ve dřezu nebo v miskách s vodou na odmočení. Tam se jen dál koupe v ideální půdě pro bakterie. Správné je houbičku po použití vymačkat, postavit na výšku a nechat ji schnout mimo vlhké prostředí. Ideální je stojánek nebo mřížka, kde k ní může ze všech stran proudit vzduch.

Nenechávejte houbičku ležet ponořenou ve vodě, množí se v ní pak bakterie , ...

Řada lidí dělá chybu i v tom, že používá jednu houbičku na všechno možné. Je ale lepší mít alespoň dvě – jednu jen na nádobí, druhou na kuchyňskou desku.

Chcete být moderní?

V případě, že je pro vás kuchyňská houbička jen ohavným předmětem, který stejně celou dobu tajně nenávidíte, můžete zvolit některou z alternativ. Oblíbené jsou například kartáče na nádobí s rukojetí, které schnou rychleji a nedrží vodu v žádných pórech. Některé mají i vyměnitelné hlavice, takže se jednoduše čistí a vydrží dokonce delší dobu než houbičky.

Další možností jsou modernější houbičky z přírodních vláken – celulózové, bambusové nebo kokosové. To všechno jsou materiály, které schnou rychleji, a tím pádem nejsou tak lákavé pro bakterie. Jako bonus se dají po čase kompostovat.

Až se tedy budete příště vztekat nad zápachem vaší staré houbičky, myslete na to, že je hned několik východisek. Buď si můžete pořídit namísto ní něco úplně nového a moderního, nebo k ní můžete začít přistupovat jako k něčemu, co potřebuje péči. Dobrou zprávou je, že obě varianty vám pomohou, aby vaše kuchyně voněla na sto procent.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Kuchyně Domácnost Tipy a triky
Zdroj: fajntip.cz, medium.seznam.cz, bydleni.instory.cz, denik.cz, eurozpravy.cz, kondice.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější