Češi přestávají kupovat pečicí papír. Nahrazují jej praktičtějším řešením, které vydrží roky a funguje mnohem líp

     
Martina Minaříková
30. 10. 2025 ▪ 13:59

V českých kuchyních se pomalu, ale jistě začínají objevovat nové zvyklosti. Jednorázový pečicí papír ustupuje do pozadí a místo něho volí kuchaři a kuchařky jiné alternativy šetrnější k životnímu prostředí. Vydrží roky a z dlouhodobého horizontu dokonce vyjdou levněji.

Klasický pečicí papír začíná ustupovat do pozadí.
Klasický pečicí papír začíná ustupovat do pozadí.
Foto: Shutterstock

Zapálené cukrářky a cukráři i lidé, kteří pečou jen občas a je pro ně obzvlášť důležitý udržitelný přístup k vaření, už klasický pečicí papír v podstatě nevyužívají a místo něj si pořizují šikovnou vychytávku. Ne nadarmo se jí říká nejekologičtější náhrada. Vydrží vám dlouhou dobu a při skladování ani nezabere příliš mnoho místa. Na mysli máme samozřejmě silikonovou podložku na pečení.

Zas a znovu

Přesně tak lze silikonovou podložku na pečení v kuchyni využívat. Zatímco pečicí papír po použití vyhodíte, silikonovou podložku stačí omýt pod tekoucí vodou a je připravena na další použití. Vyrábí se z tepelně odolného potravinářského silikonu a běžně snese teploty až do 260 °C. Používat ji můžete pořád dokola, její životnost se počítá na roky. Vhodná je nejen na pečení, ale také na válení těsta nebo na práci s marcipánem. Materiál je přirozeně nepřilnavý, tudíž těsto nemusíte nutně sypat moukou nebo formu vymazávat tukem.

Investice, která se vám vrátí

Pokud si srovnáte pořizovací ceny pečicího papíru a silikonové podložky, vyjde vám z toho logicky lépe právě pečicí papír. Ale je to pouhé zdání. I když silikonová podložka stojí od 300 až do 800 Kč, při pravidelném používání se vám částka vrátí během několika měsíců. Navíc podložka většinou nevyžaduje žádné další úpravy, nemusíte ji stříhat ani všemožně přizpůsobovat tvaru plechu.

Silikonovou podložku na pečení lze využít opakovaně. , ...

Při výběru buďte obezřetní

Už jsme tu zmiňovali, že silikonové podložky jsou odolné vysokým teplotám i mechanickému poškození. Jedná se o směs syntetických polymerů. Nicméně si dejte pozor na levnější napodobeniny. U nich existuje podezření, že by výrobce nemusel používat certifikovaný potravinářský silikon. V takovém případě by mohl materiál při vysokých teplotách uvolňovat stopy nebezpečných látek vzniklých při jeho výrobě.

Podložky z kvalitního silikonu (označovaného jako „food grade“ nebo „BPA free“) často obsahují také skleněná vlákna. Ta přispívají k tvarové stálosti podložky a k jejímu pružnému povrchu. Podložka také díky tomu lépe přilne k povrchu plechu.

Minimální údržba

Pokud budete se silikonovou podložkou dobře zacházet, nebude se deformovat ani absorbovat pachy. Po použití stačí podložku opláchnout teplou vodou, případně ji dát do myčky. V žádném případě při práci s ní nepoužívejte žádné ostré kovové předměty, které by mohly způsobit její natrhnutí. Po nějakém čase intenzivního používání může podložka lehce změnit barvu, rozhodně to ale není na závadu. O výměně silikonové podložky za novou byste měli začít přemýšlet až tehdy, kdy se začne lepit nebo ztratí pružnost.

Můžete si pořídit podložku s předkreslenými tvary. , ...

Nejen na pečení

Silikonová podložka má v kuchyni daleko širší využití, než se na první pohled může zdát. Kromě pečení ji můžete použít jako protiskluzovou podložku při válení těsta, tepelnou ochranu pracovní desky nebo jako podložku k sušení ovoce a zeleniny v troubě. Na trhu existují dokonce varianty podložek, jež vydrží teploty hluboko pod bodem mrazu, tudíž je lze využít k mrazení potravin. K dostání jsou i „malované“ silikonové podložky – tedy takové, které mají vyznačené kruhy pro snadné dávkování těsta nebo kroužky pro tvorbu dokonalých makronek.

Další tipy, jak nahradit pečicí papír

Silikonová podložka samozřejmě není jedinou alternativou. Pokud už nechcete používat pečicí papír, nebo jste ho jen zkrátka zapomněli koupit, můžete vyzkoušet další způsoby:

  • Alobal

Hliníkovou fólii doma najde nejspíš  valná většina z nás. Je vhodná na pečení, grilování či balení potravin. Alobal je tepelně odolný a skvěle se přizpůsobí různým tvarům pekáčů a plechů.

  • Vymazání formy máslem nebo sádlem

Tradiční metoda, kterou vyznávaly už naše babičky. Zvolenou formu stačí vymazat máslem – nebo ještě lépe sádlem – a vysypat hrubou moukou. Tento způsob je nejlepší volit v případě, že jste se rozhodli upéct bábovku, koláče či jiné sladké dobroty. Hrubá mouka se pro ozvláštnění chutí dá nahradit kokosem, mandlovou moukou nebo kakaem.

  • Pergamenový papír

Vyznačuje se speciální úpravou, díky které odolává vysokým teplotám a dokonce nepropouští tuky ani vlhkost. Dá se pořídit v každém dobrém obchodě s domácími potřebami.

Ať už pečete každý víkend, nebo jen občas, silikonová podložka vám usnadní práci, ušetří peníze i přírodu. A pokud se ani tak nechcete vzdát pečicího papíru, vyplatí se ji mít v záloze – pro případ, že by přece jen došel.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Pečení Náhrada Silikonová podložka
Zdroj: dumazahrada.cz, ireceptar.cz, analyzing-testing.netzsch.com




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější