Praha postaví bioplynovou stanici, využije tak odpad od obyvatel i živnostníků

  
Nikola Stránská
25. 9. 2020 ▪ 06:00

Pražští radní dnes schválili projekt výstavby městské bioplynové stanice. Ta by měla stát do roku 2028 a vyjít na 600 milionů korun. Využít by se tak konečně měl odpad, který jinak končí na skládce či ve spalovně.

Kontejner na bioodpad
Kontejner na bioodpad
Foto: Shane Rounce / Unsplash

Praha konečně získá zařízení na efektivní využití bioodpadů, dohodli se na tom dnes radní. Ti na svém jednání odsouhlasili záměr vybudování městské bioplynové stanice, ta využije jak odpad městský tak i ten od občanů, živnostníků ale i firem.

Vzniklé palivo by mohlo pohánět autobusy MHD

Velké množství bioodpadu totiž každým dnem v současnosti končí ve spalovně či na skládce. Stavbou nové bioplynové stanice tak odpad konečně najde využití. Odpady se po rozložení navíc mohou přeměnit na palivo BioCNG, což je vlastně metan, kterým je možné pohánět nákladní vozy, autobusy a další dopravní prostředky.


Výsledný plyn tak může využít i pražský dopravní podnik pro provoz svých autobusů MHD. Podobným způsobem jej už využívá i Brno, které si projekt velmi pochvaluje.


Jen 27 procent bioodpadu je v Praze recyklováno

Podle dat o hospodaření s odpady za rok 2017 na území Prahy je z celkového množství 430 000 tun odpadu 56 % energeticky využito a 27 % zrecyklováno. Do roku 2025 má tak Praha za úkol poměr recyklace zdvojnásobit, k čemuž poslouží právě projekt nové bioplynové stanice.


Aby bylo bioodpadu dostatek, umožňuje nyní město každému obyvateli možnost objednání popelnice na bioodpad k jeho domu. Od firem jako jsou restaurace je pak odpad přímo svážen.


Nová bioplynová stanice by podle magistrátu měla být uvedena do provozu nejpozději v roce 2028. Její cena by pak mohla dosáhnout až 600 milionů korun.




Zdroj: MHMP