EnergoZrouti.cz

Inspekce životního prostředí dala firmě pokutu 150 tisíc, za neuklizené piliny

  
Lenka Nováková
10. 12. 2021 ▪ 10:04

Neuklizené piliny v areálu firmy vyšly společnost draho. Česká inspekce životního prostředí špatný úklid na pilách firmy Wotan Forest „ocenila“ pokutou 150 tisíc korun.

Motorová pila / ilustrační foto
Motorová pila / ilustrační foto
Foto: Franz W. z Pixabay

Pokutu 150 tisíc korun si od inspektorů České obchodní inspekce vysloužila Pila Slavonice. Provozovatel pily, společnost Wotan Forest totiž podle inspekce neprováděla správně úklid vnitřních ale i venkovních prostor. Díky tomu tak mohlo dojít k emisím prachu a pilin do ovzduší. Firma se původně proti rozhodnutí inspekce odvolala. Odvolací orgán, kterým bylo Ministerstvo životního prostředí ale postup inspekce potvrdil a sankce se tak stala pravomocnou.

Neuklizené piliny přišly firmu draho

Podle inspekce společnost sice správně zachycovala piliny a prach, které vznikly při práci na pile. Filtrem zachycené materiály ale byly posléze volně skladovány na venkovní ploše vedle sila. To tak umožnilo opětovnou emisi zachycených pilin a prachu do ovzduší.

Uklizeno ale podle inspektorů, kteří firmu navštívili, nebylo ani okolí sila. Právě tam se totiž nacházela vrstva pilin až do vzdálenosti 10 metrů od sila. Na volných plochách se pak nacházely zbytky hromad pilin ale už i rozježděné vrstvy pilin, které mohly volně unikat do vnějšího ovzduší.

„Je nepřípustné, aby na volné ploše u sila byly piliny a dřevní prach následně po jeho naplnění vyhrnuty mimo silo na manipulační plochu a volně uskladněny do doby, než budou odvezeny,“ hodnotí situaci ředitel Oblastního inspektorátu Vladimír Jiráček a dodává, že navíc i podle satelitních snímků není tento stav mimořádný.

Další povinnost ale podle kontroly porušil provozovatel i tím, že odstranil původní zařízení ke snižování emisí. Právě to je ale uvedeno v platném povolení pro provoz pily. Místo povoleného zařízení pak provozovatel instaloval jiné filtrační zařízení, to už ale v platném povolení nebylo uvedeno. Inspektory zaujaly také nánosy pilin na střeše budovy pilnice či vrstva pilin na ventilátoru pily Protivín, která patří také firmě Wotan Forest. Podle provozovatele se jednalo o piliny, které pocházely z aktuálně probíhající výrobní činnosti. Inspektoři ale místo navštívili v 8:15 ráno, tudíž by vrstvy musely vzniknout během dvou až tří hodin, kdy byla provedena fyzická kontrola pily Protivín. V tom případě by tak podle inspekce šlo o masivní únik pilin do vnějšího okolí.




Štítky: Česká inspekce životního prostředí Sankce Emise Prach
Zdroj: ČIŽP