Znojmo chystá osvětovou kampaň, měla by pomoci snížit množství odpadků

  
Lenka Nováková
27. 4. 2022 ▪ 16:18

Znojmo chce edukovat občany v oblasti odpadového hospodářství. Chystá besedy se seniory i dětmi na základních školách, téma třídění odpadu a vyhazování odpadů jen do kontejnerů chce také více propagovat na sociálních sítích i v ulicích města.

Odpadky
Odpadky
Foto: Rudy and Peter Skitterians z Pixabay

Už v květnu odstartuje ve Znojmě nová kampaň nazvaná Čisté Znojmo. Ta by měla navázat na opatření, které město zavedlo během uplynulých měsíců v oblasti odpadového hospodářství. Město tak chce poukázat na to, že není normální vyhazovat odpadky na zem nebo do přírody. Součástí kampaně by ale měla být i osvěta ve třídění odpadů.

Město v kampani osloví děti i seniory

Jen v minulém roce bylo v rámci již tradiční akce Ukliďme Česko po celé zemi sesbíráno více jak 75 tisíci dobrovolníky více jak tisíc tun odpadů. To ukazuje na problematiku odpadů, které velmi často končí i v přírodě ve většině České republiky. Přesto, že organizátoři letošního ročníku zatím nezveřejnili konečné statistiky jarního úklidu, již nyní je jasné, že odpadu nejspíš opět přibylo, a to nejen kvůli nižší účasti kvůli probíhající pandemii koronaviru, který vloni akci omezil.

Samotné Znojmo se letos do akce Ukliďme Česko zapojilo organizací dobrovolnické akce Ukliďme Znojmo. Nyní se podle magistrátu připravují na podobnou akci i děti z místních základních škol, u kterých mohou mít právě tyto aktivity účinný osvětový účinek.

Město se v minulém roce snažilo snižovat odpad ve městě, ale i podpořit větší míru třídění odpadů třeba tím, že zvýšilo počet kontejnerů v ulicích města ale zavedlo i svoz odpadků v neděli. O víkendu mimo to probíhá i úklid parků. Další aktivitou, která by měla k čistotě přispět je i pravidelné čištění samotných kontejnerů na odpad či jejich vybavení chytrými senzory, které informují odpovědné osoby v případě zaplnění kontejnerů.

Přes to, že se město snaží množství odpadu snižovat mnoha aktivitami, dochází stále k odhazování odpadků na místech, která k tomu nejsou určena. Městskou kasu pak uklízení prostranství, kde vzniknou černé skládky stojí finance navíc, které by bylo možné použít i ke zlepšování městského prostředí.

Pomoci s tímto nešvarem, tedy odhazováním odpadků mimo koše či přímo ve volné přírodě by měla právě osvětová kampaň. K té přispěje i Městská policie Znojmo, která by měla pomoci se vzděláváním dětí v oblasti odpadů přímo na základních školách či na besedách se seniory.

Větší osvětu chce ale město přinést i na sociálních sítích: „Zaměřili jsme se na vizuální materiály a představení základních informací k odpadové problematice. S těmi se občané setkají nejen na sociálních sítích i v ulicích města. Důraz budeme klást na důležitost třídění odpadů, ale i na to, že odpadky patří do koše,“ popisuje starosta.

K městské kampani by se navíc měla připojit i společnost FCC Znojmo, s.r.o., která má na starosti svoz komunální a tříděného odpadu ale i dva sběrné dvory. Ta chystá na úterý 17. května den otevřených dveří třídící linky. Zájemci se tak budou moci seznámit s tím, jak se s odpadky, které lidé vhodí do barevných kontejnerů zachází od jejich naložení na svozová auta až po další zpracování.




Štítky: Odpady Znojmo Ukliďme Česko
Zdroj: MMZ