EnergoZrouti.cz

Po víkendu bude Česko čistší. V sobotu se tisíce lidí chystají uklízet odpadky

  
Lenka Nováková
3. 4. 2024 ▪ 10:21

Uklízet Česko se v sobotu chystají tisíce lidí. Proběhne totiž už tradičně jarní termín úklidů přírody, do kterého se zapojí tisíce dobrovolníků na více než 3 600 úklidových místech.

Uklízet Česko se o víkendu chystají tisíce lidí
Uklízet Česko se o víkendu chystají tisíce lidí
Foto: Unsplash

V lesích, u silnic i cyklostezek a na mnoha dalších místech se v sobotu chystají uklízet dobrovolníci v rámci akce Ukliďme Česko. Ta už tradičně pomáhá uklízet odpadky všude tam, kde je to po zimě potřeba. Organizátoři akce už nyní evidují přes 3 600 úklidů po celé zemi.

Přestože se akce pod vedením spolku Ukliďme Česko koná dvakrát do roka vždy na jaře a na podzim, výsledky ukazují, že Česko stále není příliš uklizené a odpadky v přírodě nemizí.

Problém s odpadky ale není jen v Česku, statistiky Celosvětového úklidového dne, za kterým v tuzemsku stojí právě Ukliďme Česko, ukazují, že dobrovolníci z přírody každoročně odstraní stovky tisíc tun odpadu. Při posledním velkém úklidu 16. září minulého roku dobrovolníci celkem celosvětově odstranili přes 205 tisíc tun odpadů.

Velkou část dobrovolníků přitom tvoří děti a mládež, díky širokému zapojení škol. „Letos se jedná opět o rekordní počet dobrovolníků. Velmi mile nás také překvapilo zapojení škol, díky čemuž 75 % všech dobrovolníků tvořily děti a mládež,“ sdělil loni v listopadu za organizátory akce Miroslav Kubásek.

Lidé se nyní mohou k sobotnímu úklidu stále ještě registrovat na webových stránkách akce Ukliďme Česko. Ti, kteří stihli svou akci zaregistrovat již dříve také od organizátorů a jejich partnerů mohli získat pytle, rukavice a další potřebné vybavení k samotným úklidům.

Ačkoliv je hlavní úklidový den plánován na zmiňovanou sobotu 6. dubna, lidé se mohou zapojit kdykoliv. Často totiž stačí jen sebrat odpadky na výletě v lese nebo při cestě do práce. Jejich odstranění pomůže nejen přírodě, ale i příjemnějšímu pobytu v ní.




Štítky: Ukliďme Česko úklid Odpad Odpadky Příroda Znečištění Skládky