EnergoZrouti.cz

Práce z domu pomůže podle Greenpeace snížit emise skleníkových plynů

  
Markéta Bártová
20. 8. 2020 ▪ 14:55

Podle ekologické organizace Greenpeace a její studie dopadů pandemie koronaviru COVID-19 na pracovní zvyklosti může svět snížit další emise skleníkových plynů díky menšímu dojíždění do zaměstnání. Místo toho by mohlo více zaměstnanců využívat práci z domu.

Práce z domu - home office
Práce z domu - home office
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Emise významného skleníkového plynu – oxidu uhličitého by podle dokumentu největší světové environmentální organizace Greenpeace mohly v dopravě klesnout o 1,6 až 5,4 milionu tun ročně pokud by dva z pěti zaměstnanců pracovali dva dny v týdnu z domova.

Podobné studie v posledních týdnech a měsících vznikají kvůli trendu home office tedy práce na dálku, který nastavilo velké množství velkých i malých společností kvůli pandemii COVID-19. Firmy ve snaze zabránit kontaktu zaměstnanců ale i z důvodu toho, že se spousta zaměstnanců musela starat o děti, které nedocházely do škol zavedla ve velkém práci z domu.

Podle Greenpeace jsou k dosažení cílů Pařížské dohody o změně klimatu zapotřebí i menší kroky jako je právě tento. V sektoru dopravy bylo jen v Německu v roce 2019 vyprodukováno 166 milionů tun CO2, snížení dojíždění do práce by tak bylo opravdu malým krokem ke snížení emisí a omezení globálního oteplování ale i tyto menší kroky jsou velmi důležité.

Jak uvádí mluvčí německého Greenpeace Benjamin Stephan: „Německá vláda by měla podniky, které chtějí nechat pracovat zaměstnance na dálku podporovat už kvůli ochraně klimatu“.

Některé společnosti u práce z domu zůstanou natrvalo i po pandemii

Práce z domu není v případě kancelářských profesí jako jsou programátoři, specialisté na marketing, bankovní úředníci a mnoho dalších nic nového. Až pandemie koronaviru ale donutila firmy ve velkém otestovat fungování týmů, které nejsou v jedné kanceláři a dá se říci, že velmi úspěšně. Mnoho firem u práce na dálku chce zůstat jelikož zjistilo, že nemusí platit kancelářské prostory a další nezbytnosti pro provoz kanceláří a efektivita práce se nemění.


Například provozovatel nejpoužívanějšího vyhledávače na světě, společnost Google prodloužila lidem možnost práce z domova až do konce letošního roku a navíc dala zaměstnancům příspěvek 1000 dolarů (téměř 23 tisíc korun) na zařízení domácí kanceláře. Podle šéfa Google je ale setkávání zaměstnanců nezbytné jelikož právě díky němu vznikají ve společnosti inovace.

Pandemie ovlivnila i způsoby dopravy do zaměstnání

Koronavir měl v tuzemsku i vliv na způsoby, kterým se lidé do zaměstnávání dopravovali. Místo běžně používané individuální dopravy či MHD stále více lidí využilo možnost sdílených či vlastních kol či šlo do práce pěšky.


V Praze tak přibylo lidí cestujících do práce na kole meziročně až o 60% a to právě z obav lidí, kteří měli strach vstupovat do přeplněných dopravních prostředků kde je vyšší koncentrace osob a tím i větší možnost šíření viru.




Zdroj: Greenpeace