EnergoZrouti.cz

Další tři lidé zahynuli během požárů v Kalifornii, energetické síti hrozí riziko blackoutu

  
Martin Bárta
10. 9. 2020 ▪ 09:32

Požáry v americkém státě Kalifornie se stále zhoršují a kvůli pokračujícím vysokým teplotám to zatím nevypadá na zlepšení. Most Golden Gate včera ráno zahalil hustý oranžový kouř, lidé si tak mysleli, že je stále ještě noc. Zemi ohrožuje i riziko blackoutu energetické sítě.

Hasiči při hašení lesního požáru
Hasiči při hašení lesního požáru

Aktualizováno - 12. 9. 2020, 08:17

Požáry v Kalifornii, které už spálily více jak 800 tisíc hektarů se zatím stále zhoršují a rozšiřují ačkoliv bylo nasazeny již desítky tisíc hasičů včetně veškeré techniky. Kvůli stále vysokým teplotám a ideálním podmínkám pro šíření požáru a vzniku nových ohnisek je obrácení situace stále v nedohlednu.

Kalifornie se tak ve středu ráno probudila do scenérie připomínající opravdový konec světa. Kvůli rozsáhlým požárům je totiž obloha zabarvena do oranžova, je plná popela ze spálenišť a lidé se stále častěji objevují v nemocnicích s respiračními potížemi.

Ranní obloha se zahalila do oranžova, připomíná katastrofické filmy

Katastrofické záběry ranní cesty ze známého mostu Golden Gate v San Franciscu zveřejnila na svém Twitteru i novinářka ABC Liz Kreutz. Ty ukazují na velmi sníženou viditelnost v důsledku extrémních požárů.


Kalifornští hasiči v současné době hlásí již statisíce spálených hektarů země a stovky zničených domů. Místní města také nechala i přes den rozsvícena světla v ulicích a na mostech, právě kvůli snížené viditelnosti – policie také doporučila řidičům celodenní osvětlení jejich vozů.


Podle informací serveru Los Angeles Times oznámil šerif okresu Butte County – Kory Honea, že aktuálnímu masivnímu šíření ohňů podlehly další tři osoby. Evakuováno už kvůli požárům muselo být přes 64 000 obyvatel.

Situaci ještě zhoršuje možný kolaps energetické sítě

Situaci ve státě ještě zhoršuje kolabující energetická síť. Kvůli vysokým teplotám a nárůstu využívání klimatizačních jednotek může docházet k omezování dodávek elektrické energie, které není dostatek. Už minulý měsíc musel kvůli stejné situaci provozovatel tamní energetické sítě začít omezovat dodávky elektrické energie, aby předešel kompletnímu kolapsu sítě.


Podle některých zdrojů mohou navíc lesní požáry v Kalifornii, v Amazonském pralese a na dalších místech ve velké míře souviset s globální změnou klimatu, která způsobuje nárůst teplot.

Velikost ohnisek ukazují i satelitní záběry

O tom, jak obrovská jsou ohniska požárů v Kalifornii si lze udělat představu i pomocí satelitních snímků NOAA tedy amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Na videu, které právě tento úřad zveřejnil na sociálních sítích je patrný i rozsah zasažených oblastí ve velké části státu.



Zdroj: CAL FIRE, Twitter