EnergoZrouti.cz

Plynové kotle musí podle expertů skončit, topení jejich náhradou ale může vyjít i čtyřikrát dráž

  
Lenka Nováková
6. 6. 2022 ▪ 08:44

Plynové kotle musí do několika let skončit. Podle ekologických expertů v současnosti není jiné řešení než přechod na tepelná čerpadla. Těch se ale obávají nejen domácnosti, které bydlí v energeticky náročných budovách. Právě těm by se totiž mohly dramaticky zvýšit účty za energie.

Vytápění
Vytápění
Foto: Werner Weisser z Pixabay

Plynové kotle by v příštích letech měl podle ekologických expertů čekat zákaz. Jedině tak je možné snížit emise skleníkových plynů a splnit odvážné plány nastavené nejen Evropskou unií. Současně s tím poslední měsíce ukazují, že je nutné plyn opustit i kvůli závislosti na dodávkách z Ruska.

Ačkoliv odborníci prosazují úplné ukončení vytápění plynem a nahrazení plynových kotlů jinými způsoby vytápění v čele s tepelnými čerpadly, pohled ze strany majitelů domů se diametrálně liší. Pro ty je totiž instalace tepelného čerpadla místo plynového kotle velkým nákladem. Samotné tepelné čerpadlo se totiž podle různého druhu může pohybovat v ceně od 30 do 500 tisíc korun, což je v současnosti pro majitele domů výrazná investice na kterou velké množství z nich jednoduše nemá finance.

Problém je v současnosti viditelný i ve Spojeném království, kde premiér Boris Johnson nadále prosazuje zrušení plynových kotlů a přechod domácností, které jej využívají na tepelná čerpadla. Takových domácností je v současnosti podle odhadů více jak 25 milionů. Ačkoliv na instalaci tepelných čerpadel mohou domácnosti získat dotace, ne vždy může být tato technologie vhodná. Starší domy, které nejsou na tepelná čerpadla připraveny a mají velké energetické ztráty totiž pro tuto technologii většinou nejsou vhodné a jejich vytápění může být nákladnější.

Využívání tepelného čerpadla se tak v mnoha případech může dramaticky prodražit hlavně v účtech za energii. Současná cena elektřiny totiž dosahuje velmi vysokých částek a účty za energii by se mohly vyšplhat mnohem výš i kvůli tomu, že cena elektřiny je v současnosti v zemi čtyřikrát vyšší než cena plynu. Domácnosti by tak současný přechod na tepelná čerpadla vyšel na čtyřnásobnou částku, kterou by vydaly za energie. Možná i to tak zůstává důvodem, proč velká část Britů nechce do tepelných čerpadel investovat.

Odborníci tak vyzývají ke snižování účtů za energie, ale i emisí skleníkových plynů hlavně levnějšími metodami. Mezi ty patří primárně snižování energetické náročnosti budov, tedy lepší izolaci, výměnou osvětlení za LED, lepší ovládání vytápění a podobně. Tyto změny tak mohou přispět k dramatickému snížení spotřebovaných energií, a tím i emisí. Jisté ale je, že cíle nulových emisí CO2 by tím dosaženo nebylo.




Štítky: Plyn Plynové kotle Fosilní paliva Tepelná čerpadla Velká Británie Spojené království Ekologie Vytápění
Zdroj: RED