Lidl představil digitální vymoženost za 169 Kč. Řeší problém vysušených steaků i nedopečeného kuřete

     
Věra Krausová
18. 11. 2025 ▪ 23:48

Pro někoho je příprava masa zábava, pro jiné spíše utrpení. Ne každý dokáže na grilovačce vykouzlit šťavnatý steak nebo dokonalá žebra pouze na základě své intuice. Naštěstí ale žijeme v moderní době, která nám nabízí mnoho užitečných vychytávek do kuchyně, jež nám ušetří práci i nervy. A jednu takovou je nyní možné zakoupit jen za pár korun v Lidlu.

Lidl představil digitální vymoženost za 169 Kč
Lidl představil digitální vymoženost za 169 Kč
Foto: Shutterstock

Správná teplota masa při grilování nebo pečení je zcela zásadní. Pokud si ji nepohlídáte, může se snadno stát, že pečínka bude vysušená – nebo naopak nedodělaná. Každý kuchař, který chce strávníkům dopřát skutečné potěšení z jídla, by proto určitě měl vlastnit teploměr na vaření. Nemusí se přitom jednat o žádný technologický zázrak. Stačí i ten nejjednodušší kousek, který disponuje potřebnými funkcemi.

Digitální grilovací teploměr GKGT 12 B1

Obchodní řetězec Lidl do své nabídky zahrnul digitální grilovací teploměr GKT 12 B1, který vás vyjde na pouhých 169,90 korun. Jedná se malého, ale velmi užitečného pomocníka do kuchyně, díky kterému už maso nikdy nevysušíte. Disponuje totiž sklápěcí sondou z nerezové oceli, která se zapíchne do masa a okamžitě zjistí jeho vnitřní teplotu.

Digitální grilovací teploměr GKT 12 B1 je praktická pomůcka do kuchyně za pár korun , ...

Teploměr se po 20 minutách nečinnosti sám od sebe automaticky vypne a navíc má magnetickou část a očko pro zavěšení. Můžete ho tedy třeba pověsit na gril nebo přichytit na kovový povrch, a mít ho tak pořád po ruce.

Technické parametry:

  • rozsah měření teploty: –10 °C až 300 °C
  • jednotky měření: °C / °F 
  • velikost displeje: 3,5 × 1,3 cm
  • zdroj napájení: 1× AAA baterie (1,5 V)
  • hmotnost: cca 44 g

Díky teploměru předejdete potravinovým nákazám

Asi neexistuje většího prohřešku v kuchyni, než naservírovat hostům nedodělané maso. Nejenže je to poněkud nechutné, ale hlavně to může být i zdravotně riskantní. Pokud například nedoděláte drůbež, můžete si zadělat na salmonelózu nebo kampylobakteriózu. Bakterie Campylobacter a Salmonella vyvolávají velmi podobné příznaky, kterými jsou průjem, zvracení, křeče v břiše a zvýšená teplota nebo horečka.

Z nedostatečně tepelně upraveného hovězího zase hrozí nákaza bakterií E.coli. I tento mikroorganismus vyvolává žaludeční a střevní potíže. Většina druhů E. coli je neškodná, ale existují takové, které mohou způsobit komplikace v podobě krvavého průjmu nebo selhání ledvin.

Proto se vyplatí pořídit si do domácnosti teploměr na vaření, díky kterému se podobných incidentů vyvarujete. Do masa ho stačí při pečení nebo grilování zapíchnout a během několika sekund spatříte na digitálním displeji, jaká je aktuální teplota masa v místě vpichu. Abyste dokázali odhadnout, zda je hotové, stačí už jen vědět, kolik stupňů vyžaduje který druh masa.

Nedostatečně tepelně upravené kuře v sobě může mít bakterie , ...

Ideální teplota podle druhu masa

Každé maso vyžaduje jinou dobu přípravy. Navíc existují různé typy úprav, kde je vnitřní teplota zásadním údajem, aby se pokrm povedl a nevzešlo z celého snažení úplně jiné jídlo. Obzvláště důležité je to pak u steaků nebo obecně u přípravy hovězího.

Například roastbeef by měl mít ve svém středu přibližně 45 až 55 °C. Vedle toho teplota hovězího steaku v úpravě medium rare by měla činit 51 až 53 °C. Pokud si potrpíte na steak krvavý, postačí mu 48 až 50 °C, zatímco překročí-li hodnota na displeji 63 °C, získáte provedení well done nebo takzvanou podrážku.

Co se týká drůbežího masa, tak tam je potřeba dodržet minimální středovou teplotu kolem 70 až 72 °C. Toto rozmezí již dokáže zlikvidovat případné bakterie a zároveň zajistí, aby kuře nebo krůta nebyly vysušené. Pakliže se tedy chystáte péct celé kuře, než jej vyndáte z trouby, zkontrolujte nejprve pomocí teploměru, že skutečně dosáhlo uvedené teploty.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Domácnost Vaření Grilování
Zdroj: lidl.cz, akademiekvality.cz, healthed.govt.nz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější