EnergoZrouti.cz

Německo nezvládá nápor solární energie v letních dnech. Dodavatelé už varují před výpadky

     
Tomáš Jelínek
31. 7. 2024 ▪ 09:40

Rychlý nárůst počtu instalací fotovoltaiky už začíná dělat vrásky na čele provozovatelům energetických sítí. Dodavatelé již zákazníky upozorňují, že pokud tempo nezpomalí, mohlo by začít docházet k lokálním výpadkům elektřiny.

Rychlý rozvoj fotovoltaiky v Německu už začíná vytvářet potíže s provozem energetické sítě
Rychlý rozvoj fotovoltaiky v Německu už začíná vytvářet potíže s provozem energetické sítě

Rychlé rozšiřování malých zdrojů obnovitelné energie s sebou přináší nejen snižování emisí skleníkových plynů, ale i starosti pro dodavatele a distribuční sítě. Ty totiž příliš masivní rozvoj fotovoltaických elektráren na střechách domů nezvládají, a podle dodavatelů tak hrozí i lokální výpadky elektřiny v době, kdy bude síť přetížená.

Podle informací, které přinesl německý server Handelsblatt, už před lokálními výpadky elektřiny varují regionální dodavatelé elektřiny. Například podle společnosti N-Ergie hrozí riziko nestability energetické sítě, pokud bude přechod na obnovitelné zdroje pokračovat současným tempem.

To je v Německu i proti okolním státům včetně Česka výrazně rychlejší. Jen v minulém roce se počet fotovoltaických systémů, které přibývají jak na střechách obytných budov, tak i v podobě rozsáhlých fotovoltaických parků, zvýšil o 30 procent. Celkem tak bylo těchto systémů v zemi připojeno 3,4 milionu.

Ačkoliv by se informace o rychlém růstu počtu fotovoltaických systémů připojených k síti mohly zdát jako velmi pozitivní, a z hlediska ekologie a snižování emisí tomu tak opravdu je, z hlediska stability energetické sítě může jít o problém.

Fotovoltaiky totiž mnohdy vyrábějí více energie v době, kdy není tak výrazný i její odběr. Pro stabilitu sítě je ale vždy nutné, aby do sítě ve stejnou chvíli přicházelo stejné množství energie, jako je z ní odebíráno – v opačném případě pak může docházet k velkým problémům, jako jsou právě lokální výpadky.

Problém s výrazným přebytkem má mnoho řešení, která energetici pomalu implementují. Jedním z nich mohou být například instalace velkých bateriových uložišť, která fungují například v Austrálii nebo mnoha státech USA. Menší uložiště už jsou přitom dostupná třeba i v Česku nebo na Slovensku.

Plány na instalaci velkých bateriových uložišť pak jsou i v Německu, kde menší uložiště již fungují. Jedno z těch nových by ale mělo přijít pod taktovkou energetické společnosti RWE a ukládat až 220 megawatt.

Mimo uložiště přebytečné energie ale bude nutné investovat i do další modernizace energetické soustavy, která v současném fungování spoléhá spíše na velké zdroje energie a následné dodávky do mnoha odběrných míst. V případě fotovoltaik na střechách domů se ale energetika bude muset výrazně proměnit a fungovat i na dodávkách z původně pouze odběrných míst. To by si podle některých informací mohlo vyžádat i stovky miliard eur v nutných investicích.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektřina Německo Fotovoltaika Fotovoltaické elektrárny Energie Solární elektrárny Solární panely Obnovitelné zdroje


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.