Austrálie zvýší stabilitu energetické sítě další baterií Megapack od Tesly Elona Muska

  
Martin Bárta
6. 11. 2020 ▪ 12:58

Austrálie získá nové uložiště energie pro vykrývání špiček v distribuční síti. Použita bude technologie společnosti Tesla, která už dodala Austrálii svou baterii v roce 2017. Tentokrát bude ale kapacita trojnásobná.

Tesla Powerpack
Tesla Powerpack
Foto: Tesla

Už v příštím roce by se v australském státě Victoria měla do energetické sítě připojit největší baterie na světě. Ta by měla stejně jako její dřívější kolegyně, kterou nainstalovala společnost Tesla vizionáře Elona Muska už v roce 2017 zajišťovat stabilitu energetické sítě.

Baterie pomůže s růstem obnovitelných zdrojů energie

Nová baterie, která by měla být podle plánů připojena do energetické sítě už v příštím roce bude mít kapacitu 300 MW. Energetické úložiště bude následně spravovat společnost Neoen, použity ale budou kompletně technologie společnosti Tesla, která už má na australském trhu zkušenosti.


První velké bateriové úložiště, které má 100 MW totiž slíbil Elon Musk postavit v Austrálii do 100 dnů. Zároveň nabídl, že pokud to firma nestihne do této doby, předá baterie Austrálii úplně zdarma. To ale nakonec nebylo nutné, jelikož společnost stihla největší lithium-iontovou bateriovou zásobárnu dodat za rekordních 63 dnů.


Nová baterie, která bude mít trojnásobnou kapacitu současného úložiště by tak měla australskému státu pomoci s rozšiřováním obnovitelných zdrojů a postupnému přechodu od uhelné energie. Právě Austrálie je totiž na uhelné energii stále závislá a podle dat místních úřadů z uhlí pochází 75 procent vyrobené elektrické energie. Baterie tak pomůže dalšímu růstu obnovitelných zdrojů a udržení stability energetické sítě u zdroje energie, který má velké výkyvy ve výrobě oproti stabilnímu uhelnému zdroji.

Stabilita energetické sítě a zabránění výpadkům

Megapack od společnosti Tesla by měl zabránit i výpadkům energetické sítě, která ji nejen v letošním roce v některých místech potkala. Ta byla důsledkem velkých energetických špiček způsobených množstvím klimatizačních zařízení po celé zemi, které lidé spouštěli pro ochlazení ve velkých vedrech.


Právě v těchto případech je nutné mít záložní řešení, které při odchodu od „stabilního“ uhlí neohrozí energetickou síť a dodá ji dostatek energie i na vykrytí největší poptávky.




Zdroj: RED