EnergoZrouti.cz

Sdílení elektřiny v Česku funguje první měsíc, celým procesem již prošly tisíce zájemců

     
Martin Bárta
12. 9. 2024 ▪ 10:39

Povolení ke sdílení elektřiny má v Česku už několik tisíc domácností, nechybí však ani firmy a bytové domy. Podle Elektroenergetického datového centra je zájem o sdílení mezi lidmi velmi výrazný. Nejčastěji domácnosti sdílejí energii mezi vlastními nemovitostmi, například mezi domem a chatou.

Sdílet elektřinu už v Česku mohou tisíce domácností. Nejčastěji ji využívají v rámci svých nemovitostí
Sdílet elektřinu už v Česku mohou tisíce domácností. Nejčastěji ji využívají v rámci svých nemovitostí
Foto: Unsplash

Sdílení elektřiny je v Česku možné od 1. srpna, kdy byly spuštěny služby Elektroenerge­tického datového centra (EDC) a výsledky potvrzují rostoucí zájem o na tuzemské poměry novou formu správy energie. Během srpna se do EDC zaregistrovalo téměř 8000 subjektů. Z nich více než polovina, konkrétně 5000 účastníků, již prošla celým administrativním procesem, včetně uzavření smlouvy a mohou tak sdílet elektřinu se svými sousedy, známými nebo i jen sami sobě pro využití na chatě.

Největší zájem o sdílení elektřiny přichází od domácností, jež chtějí využít energii vyrobenou v rámci vlastních nemovitostí. Tento režim tvoří až 46 % všech uzavřených smluv. Vedle nich se na sdílení podílejí tzv. aktivní zákazníci, bytové domy, a dokonce i energetická společenství. Právě posledně zmíněná skupina však prochází administrativně náročnějším procesem, což znamená, že jejich počet výrazněji vzroste až v následujících měsících.

Instalace tzv. chytrých elektroměrů, které jsou klíčovým předpokladem pro sdílení elektřiny, probíhá pod taktovkou distributorů ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce. Tyto společnosti již v srpnu zrealizovaly přibližně dvě třetiny z celkových 612 žádostí o výměnu elektroměru. V ostatních případech došlo ke komplikacím, například kvůli nevhodné elektroinstalaci či chybnému zapojení v elektroměrovém rozvaděči. Pro další zájemce, kterých je aktuálně téměř 2300, je proto důležité před sjednáním termínu výměny ověřit splnění technických podmínek u svého distributora.

Podle předsedy představenstva EDC Petra Kusého přinesl první měsíc fungování centra pozitivní signály, zejména co se týče zájmu veřejnosti. „První měsíc přijímání registrací potvrdil, že Češi mají o sdílení elektřiny skutečný zájem. Na konci srpna bylo připraveno ke sdílení již více než 1300 subjektů, které se zaregistrovaly začátkem měsíce a prošly celým procesem bez větších zdržení. Očekáváme, že v září již začne reálné sdílení elektřiny,“ uvedl Kusý.

Fungování EDC je v současné době postaveno na tzv. dočasném řešení, které umožňuje sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky. Plného provozu, který přinese další funkce, jako jsou akumulace nebo agregace flexibility, se dočkáme až v roce 2026. Tento model nabídne širší možnosti nejen pro spotřebitele, ale i pro firmy, které tak budou moci efektivněji řídit svou spotřebu elektřiny a snižovat náklady.

Pro Česko je zavedení sdílení elektřiny důležitým krokem k udržitelnější energetické budoucnosti. Přestože administrativní i technické překážky mohou zpomalit proces na straně některých účastníků, postupný nárůst počtu zapojených subjektů naznačuje, že komunitní energetika si v Česku najde své pevné místo.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektřina Energetika Energie Sdílení elektřiny Energetické komunity Komunitní energetika EDC Elektroenergetické datové centrum
Zdroj: TZ EDC



Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.