EnergoZrouti.cz

Nevypočitatelné obnovitelné zdroje donutily francouzské energetiky odpojovat jaderné elektrárny od sítě

     
Tomáš Jelínek
19. 8. 2024 ▪ 12:40

Problémy se stabilitou energetické sítě kvůli rychlému rozšiřování obnovitelných zdrojů v posledních měsících přicházejí především z Německa, které je ve výstavbě OZE na špičce EU. Nyní však hlásí problémy i Francie, která kvůli přebytku energie musí vypínat jaderné elektrárny, ačkoli plánuje jejich počet ještě navyšovat.

Francie musela odpojit jaderné elektrárny, aby udržela bezpečnost energetické sítě
Francie musela odpojit jaderné elektrárny, aby udržela bezpečnost energetické sítě
Foto: Unsplash

Francie, která je známá svou silnou závislostí na jaderné energii, čelí v poslední době paradoxnímu problému. Země, která se snaží stejně jako další členské země evropské sedmadvacítky zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie, musí nyní dočasně odstavovat své jaderné elektrárny. Tento krok je vyvolán nečekanými problémy se stabilitou energetické sítě, jež jsou částečně způsobeny rychle rostoucím podílem obnovitelných zdrojů, zejména solární a větrné energie.

Obnovitelné zdroje energie, i když jsou ekologicky přívětivé, se vyznačují vysokou mírou proměnlivosti při výrobě. Ta je totiž silně závislá na počasí – vítr nefouká neustále a slunce nesvítí každý den a ani každou hodinu se stejnou intenzitou. To tak způsobuje tlak na energetickou síť, která musí být schopna vyrovnat se s náhlými výkyvy v dodávkách elektřiny.

Ve Francii, kde je podíl jaderné energie na celkové výrobě elektřiny jedním z nejvyšších na světě, se tak situace s přibývajícím množstvím obnovitelných zdrojů komplikuje. Jaderné elektrárny jsou totiž navrženy tak, aby pracovaly nepřetržitě a stabilně dodávaly elektřinu. Náhlé odpojování těchto zdrojů kvůli výkyvům v dodávkách z obnovitelných zdrojů je pro systém neefektivní a ekonomicky náročné.

Francouzský provozovatel přenosové soustavy RTE (Réseau de Transport d’Électricité) byl ale kvůli přebytku elektřiny z fotovoltaických a větrných elektráren donucen k nečekaným krokům. Aby udržel stabilitu sítě, rozhodl se dočasně odstavit některé jaderné bloky, když je v síti nadbytek energie z obnovitelných zdrojů. Francie přitom i pro stabilitu sítě v dalších letech plánuje stavět nové jaderné bloky. Při jejich současném vypínání ale taková výstavba příliš nedává smysl.

Dalším problémem je, že současná infrastruktura není dostatečně přizpůsobena na to, aby zvládla rychlé přechody mezi různými typy zdrojů energie. Francie tak čelí nutnosti modernizovat svou energetickou síť, což si vyžádá značné investice do technologií, které dokáží lépe řídit a skladovat energii.

Tato situace je varováním nejen pro Francii, ale i pro další země, které se snaží snížit svou závislost na fosilních palivech a přecházejí na obnovitelné zdroje energie. Ukazuje se, že přechod na zelenou energii je složitý proces, který vyžaduje důkladné plánování a investice do moderní infrastruktury. Bez těchto kroků hrozí riziko, že problémy se stabilitou sítě budou narůstat a ohrožovat spolehlivost dodávek elektřiny. Jako zdroj energie, který bude doplňovat fotovoltaické a větrné elektrárny přitom jádro vybralo i Česko.

Francie, jako průkopník v oblasti jaderné energetiky, nyní stojí před velkou výzvou. Zatímco se snaží splnit své ekologické závazky a přispět k boji proti klimatickým změnám, musí zároveň zajistit, aby její energetická síť byla dostatečně robustní na to, aby zvládla nároky „nové energetiky“.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Energetika Elektřina Francie Německo Obnovitelné zdroje Jaderné elektrárny Jaderná energetika Jádro


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.