RWE postaví v Německu další bateriové úložiště pro stabilitu obnovitelných zdrojů

  
Tomáš Jelínek
7. 11. 2022 ▪ 14:53

RWE postaví v Německu další bateriové úložiště, které by mělo zajistit vyrovnávání výroby z obnovitelných zdrojů. V příštích letech by takových úložišť mělo více přibývat po celé Evropě.

Bateriové úložiště RWE v Irsku
Bateriové úložiště RWE v Irsku
Foto: RWE

Už v příštím roce by v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko měla být zahájena stavba nového 220 megawattového bateriového úložiště. To bude primárně určené pro vykrývání poptávky v energetické síti v době, kdy je jí nedostatek z obnovitelných zdrojů. Uložiště by mělo být připojeno k síti v roce 2024 a celková investice by měla vyjít na 140 milionů eur (3,4 miliardy korun).

Přibývající množství obnovitelných zdrojů jakými jsou hlavně větrné a solární elektrárny vytváří v německu nové nároky na stabilitu energetické sítě v době, kdy je elektřiny málo, jelikož nefouká vítr nebo se objeví mraky a sníží se tak výroba v solárních elektrárnách. Právě v této době ale mohou přijít v energetické síti špičky, které je nutné pro správné fungování sítě efektivně pokrýt.

Právě v těchto případech jsou tak ideálním řešením bateriová úložiště, která se v posledních letech začínají objevovat po celém světě. Energii z baterií je totiž možné téměř okamžitě „napumpovat“ do sítě a tím ji udržet stabilní. Další výstavba obnovitelných zdrojů si tak vyžádá i výstavbu dalších úložišť, která budou moci energii za nízkou cenu a v krátkém čase dodat.

Nové bateriové uložiště od RWE, jehož výstavba by letos měla začít tak bude obsahovat celkem 690 bloků lithium-iontových baterií, které budou instalovány v areálech elektráren v Neurathu a Hammu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Systém bude schopný začít dodávat požadovaný výkon během několika sekund a navíc jej dodávat po dobu více než jedné hodiny. RWE navíc baterie propojí se svými elektrárnami tak, aby bylo možné efektivně poskytovat vyrovnávací energii v době, kdy je to potřeba.

„Tato investice připravuje cestu pro budoucí projekt, který stanoví nové standardy, pokud jde o velikost inteligentní sítě. Náš nový bateriový úložný systém bude optimalizovat využití naší německé flotily elektráren a společně budou poskytovat vyrovnávací energii.“

Bateriové úložiště pro vyrovnání energetické sítě přitom RWE v nedávné době spustila i v Irsku. Tamní úložiště ale nabízí výkon „pouhých“ 60 megawatt. Současný projekt tak bude schopný dodávat až trojnásobek výkonu.

Úložiště energie vyrobené v obnovitelných zdrojích se v příštích letech budou stále více dostávat do popředí ať už kvůli vyrovnávání špiček v energetické síti, tak i uložení přebytečné energie. Podle poradenské společnosti LCP totiž jen ve Velké Británii vznikne do roku 2030 tolik obnovitelných zdrojů, že nebude možné elektřinu z nich celou spotřebovat. Kapacity pro její skladování, kterých je ale podle současných plánů nedostatek se tak budou stávat stále důležitějšími.




Štítky: Baterie Ukládání energie Obnovitelné zdroje Energetika RWE
Zdroj: RWE