EnergoZrouti.cz

Modernizace elektrických sítí bude stát stovky miliard eur. Cena elektřiny se zřejmě zvýší

  
Tomáš Jelínek
24. 1. 2021 ▪ 10:36

Modernizace energetických sítí v Evropě v nejbližších letech vyjde až na 39 miliard EUR ročně kvůli růstu obnovitelných zdrojů, digitalizaci i elektromobilům. Investice by tak mohly v příštích letech zvýšit cenu elektrické energie.

Stožár pro distribuci elektrické energie
Stožár pro distribuci elektrické energie
Foto: NickyPe / Pixabay

Evropské distribuční soustavy elektrické energie čeká v následujících letech razantní modernizace tak, aby byly přizpůsobeny novému fungování energetického průmyslu. Ten totiž v následujících letech čeká masivní přechod na obnovitelné zdroje, digitalizace ale i vyšší poptávka po energii způsobená nejen nárůstem elektromobility.

Chytřejší elektrické sítě i bateriové zálohy

Masivní nárůst odběru ale i stále rychlejší rozšiřování obnovitelných zdrojů energie jako jsou solární či větrné elektrárny s sebou nese vysoké nároky právě na přenosové sítě. Ty se musejí připravit i na vyrovnávání výkonu v síti jelikož právě obnovitelné zdroje jsou z velké části nepředvídatelným zdrojem elektrické energie.

Aby mohl být tok v těchto sítích lépe monitorován a regulován, budou muset být ke spotřebitelům elektrické energie tedy jak firmám tak i do domácností instalovány takzvané chytré elektroměry, které dokáží poptávku po energii sledovat a předpovídat. Díky tomu má tak výrobce energie i její distributor a správce distribuční sítě lepší přehled o tom, kdy jsou nejvyšší energetické špičky a může se na ně připravit.

Jisté také je, že další obrovské investice spolknou nové bateriové úložiště či přečerpávací elektrárny, které ale nejsou jednoduchými projekty a tak je nelze snadno a všude vytvořit během pár let. Očekává se tedy širší instalace obrovských bateriových úložišť podobných těm, které už dnes fungují například od společnosti Tesla v Austrálii. Právě baterie totiž můžou v době vyšší výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů tuto energii ukládat a naopak v případě nedostatku energie ji rychle doplnit do sítě.

Podle studie společností Eurelectric a E.DSO by tyto investice mohly do roku 2030 dosáhnout 375 – 425 miliard EUR (více jak 11 bilionů korun). Investice do distribučních sítí tak oproti současnosti budou muset být zvýšeny o 50 – 70 %.

Kdo to celé zaplatí? Odběratelé ale i státy

S velkými investicemi do energetické sítě ale přichází i otázka, kdo tyto obrovské investice ve výsledku zaplatí. Energetické firmy totiž nejprve musí tyto finance vydělat a tak se mohou tyto investice v následujících letech začít projevovat i v ceně elektrické energie pro odběratele.

Ta totiž podle odhadů analytiků bude růst i kvůli rozmachu obnovitelných zdrojů energie samotných. V cenách elektrické energie by se tak podle některých zdrojů mohly tyto investice začít projevovat po roce 2022 kdy začne docházet nejen v Německu k velkému odstavování uhelných elektráren.

Růst cen elektrické energie bude ale záležet i na postoji jednotlivých regulátorů, kteří by je mohli omezit tak aby nebyl růst pro koncové odběratele příliš vysoký. Jisté ale je, že tyto investice se budou muset někde projevit.




Štítky: Elektřina Obnovitelné zdroje Zpravodajství
Zdroj: RED