Koncentrace skleníkových plynů byly vloni rekordní, vzrostla i hladina moře

  
Martin Bárta
1. 9. 2022 ▪ 09:12

Koncentrace metanu a oxidu uhličitého v atmosféře v loňském roce významně vzrostla. To podpořilo i tání ledovců a s ním spojený nárůst hladiny moří. Podle amerického úřadu nelze v příštích letech očekávat výraznější zlepšení.

Zvyšující se hladina moře vymaže z mapy některé ostrovy
Zvyšující se hladina moře vymaže z mapy některé ostrovy
Foto: Mathis Jrdl on Unsplash

Koncentrace hlavních skleníkových plynů – oxidu uhličitého a metanu v loňském roce dosáhly podle údajů amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) rekordních hodnot. Spolu s rostoucí koncentrací skleníkových plynů se zrychlovalo i tempo, kterým tají ledovce, což dál zvýšilo hladinu světových oceánů.

Podle výroční zprávy NOAA dosáhla koncentrace hlavního sledovaného skleníkového plynu oxidu uhličitého v atmosféře na 414,7 ppm (počet částic CO2 na milion částic vzduchu). Ačkoliv tak hodnota oproti předchozímu roku narostla „pouze“ o 2,3 ppm jde o nejvyšší úroveň za nejméně posledních milion let.

V případě metanu, který má na globální oteplování mnohem větší účinky než oxid uhličitý pak byla koncentrace v atmosféře 18 částic na miliardu (ppb), což bylo další meziroční urychlení růstu. Metan by navíc podle vědců v atmosféře mohl začít v příštích letech rychle přibývat a dostat klima do nebezpečné smyčky.

Jak ve zprávě amerického úřadu uvedl jeho šéf Rick Spinard, letošní meteorologické extrémy, jako jsou historická vedra a sucha, která zužují velkou část Evropy či extrémní záplavy v Pákistánu jsou jasným vědeckým důkazem toho, že změna klimatu ovlivňuje celý svět. V současnosti se také stále neobjevují žádné známky toho, že by měly tyto jevy v příštích letech zpomalovat.

Minulý rok byl také ve znamení dalšího zvyšování hladiny světových oceánů. Ta se oproti úrovni z roku 1993, kdy se začala za pomocí satelitů měřit, zvýšila už o 9,7 centimetru. Další rychlé tání ledovců způsobené ohříváním klimatu ale tempo tání v příštích letech nejspíše ještě navýší.

To by mohl být problém hlavně pro některé ostrovy, poloostrovy či pro další přímořské oblasti. Některé ostrovy by tak v příštích desetiletích mohly být vymazány z mapy. Velký problém ale zažijí i města, jako je australské Sydney, brazilské Rio nebo americké Miami. Zvyšování hladiny moří by totiž přímo v nich mohlo způsobovat dramatické záplavy a některé části skrýt pod hladinu moře. Ostatně zvyšující se hladina už je dnes velkým problémem například pro italské Benátky.




Štítky: Skleníkové plyny Oxid uhličitý Moře Hladina moře Změna klimatu Klimatická krize NOAA
Zdroj: RED