EnergoZrouti.cz

Je vám vedro? Bude hůř! Situace se podle odborníků vymkla kontrole

  
Nikola Stránská
7. 7. 2023 ▪ 13:59

Extrémní letní teploty, které nás čekají v příštích dnech budou nejspíše ještě velmi příjemným počasím. Globální průměrná teplota totiž dosahuje rekordních hodnot a oteplování, které se považovalo za kritické bude nejspíše brzy překonáno.

Praskající suchá půda
Praskající suchá půda

Je vám v posledních dnech stále větší vedro díky stoupajícím teplotám? Podle odborníků byste se měli připravit na mnohem větší problémy, bude totiž hůř. Klimatická krize se neustále prohlubuje a přináší s sebou stále extrémnější meteorologické jevy. Přesně tak by se daly popsat celosvětové události posledních týdnů a měsíců, které byly ve znamení rychlých záplav, ale i extrémních vln veder. Poslední dny navíc byly podle klimatologů možná nejteplejší v historii a obávané oteplení na více než 1,5 stupně Celsia oproti době před průmyslovou revolucí je na dosah.

Lidé by se tak v příštích měsících a letech měli připravit na mnohem extrémnější klimatické jevy, které mohou být kombinací dlouhých suchých týdnů bez deště a následných prudkých dešťů, které mohou napáchat ještě větší škody. Téměř jisté ale je, že týdnů s extrémními letními teplotami nad 35 °C bude v příštích letech rychle přibývat.

Globální teploty od roku 1979. Tlustá černá čára je rok 2023 , Climate...

Současná situace je navíc tak alarmující, že generální tajemník OSN António Gutteres, který dlouhodobě varuje před důsledky ignorování změny klimatu způsobené lidskou činností prohlásil, že se změna klimatu „vymkla kontrole“. Gutteres své prohlášení vydal v reakci na rekordní světové teploty, které byly v pondělí a úterý – tyto teploty se v následujících dnech ale ještě podařilo překonat.

Na to, že globální teplota už v neděli 2. července překonala rekordní historické teploty a následující dny rekord ještě navyšovaly ukazují například matematická data univerzity v americkém Maine. Podle univerzitního projektu Climate Reanalyzer totiž například ve čtvrtek 6. července dosáhla průměrná světová teplota na 17,23 °C, což je anomálie o 1,02 °C.

Podle vyjádření tajemníka OSN Gutterese je tak ještě mnohem důležitější urychlit klíčová opatření ke snížení oteplování. V opačném případě se totiž brzy planete dostane do katastrofální situace.

Rychlé oteplování, které v současnosti probíhá někteří odborníci ukazují na příkladu atomové bomby. Země nyní absorbuje více energie ze slunce než z ní odchází. Pro představu jde v případě nadbytečné energie o ekvivalent čtyř výbuchů atomové bomby svržené na Hirošimu každou sekundu.




Štítky: Klimatická změna Klima Země OSN Změna klimatu Oteplování António Guterres