EnergoZrouti.cz

Extrémů počasí přibude, globální oteplování přichází mnohem rychleji, varuje OSN

  
Markéta Bártová
9. 8. 2021 ▪ 13:16

Pokud nepřijde okamžitá akce, globální teploty neudržíme. Přijdou tak mnohem častější extrémy počasí varuje organizace OSN pro změnu klimatu. Velká Británie už vyzvala k akci.

Poškozený dům po bouři
Poškozený dům po bouři
Foto: reslmaier / Pixabay

Nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), za kterým stojí OSN varuje, že pokud světové velmoci okamžitě neprovedou nová opatření na zmírnění globální změny klimatu, pravděpodobně se už během příštího desetiletí maximálně dvou desetiletí země oteplí o 1,5 °C.

Británie vyzývá další země k akcím před nadcházejícím summitem

Právě 1,5 stupně Celsia si jako hranici stanovily státy v rámci Pařížské klimatické úmluvy dohodnuté v roce 2015 právě v Paříži. Ta měla za cíl provést historický obrat v přístupu k emisím skleníkových plynů, které jsou hlavním strůjcem globálního oteplování. Jak se ale zdá, stanovené cíle jsou stále málo ambiciózní a práce na nich neprobíhá tak, jak by to bylo nutné.

Spojené království tak nyní vyzývá další státy k novým a okamžitým opatřením, která by měla dalšímu oteplování zabránit či jej pomoci zmírnit. Naléhavá globální akce je tak podle Aloka Sharmy, který je prezidentem COP26 – konference o změně klimatu OSN konané letos v Glasgow nutná.

„Věda je jasná, dopady klimatické krize lze pozorovat po celém světě, a pokud nebudeme jednat nyní, budeme i nadále vidět nejhorší dopady na životy, živobytí a přírodní stanoviště“ řekl Sharma k nové zprávě IPCC, která je jasným varováním vědců celého světa o tom, že lidská činnost planetu zásadním způsobem poškozuje.

Nejhorším účinkům oteplování by se ještě dalo zabránit

Zpráva varuje, že změna klimatu již ovlivňuje všechny regiony na celém světě a že bez naléhavých opatření k omezení oteplování se budou vlny veder, silné srážky, sucha a ztráta ledu, sněhové pokrývky a permafrostu v Arktidě zvyšovat, zatímco uhlíkové jímače se stanou méně účinné při zpomalení růstu oxidu uhličitého v atmosféře.

Zpráva zdůrazňuje, že okamžité snížení globálních emisí na čistou nulu do poloviny století by poskytlo dobrou šanci na dlouhodobé omezení globálního oteplování na 1,5 ° C a pomohlo by zabránit nejhorším účinkům změny klimatu.

„Dnešní zpráva přináší střízlivé čtení a je jasné, že příští desetiletí bude klíčové pro zajištění budoucnosti naší planety. Víme, co je třeba udělat pro omezení globálního oteplování – odevzdat uhlí do historie a přejít k čistým zdrojům energie, chránit přírodu a poskytovat financování klimatu zemím v první linii.“ uvedl ve svém prohlášení britský premiér Boris Johnson.

Spojené království má dnes již v plánu snížení emisí o 68% do roku 2030 a 78% do roku 2035, což povede k čisté nule do roku 2050. V květnu všechny země G7 předložily cíle snížení emisí do roku 2030, které je postavily na cestu k dosažení tohoto cíle do roku 2050.

„Velká Británie je na prvním místě a dekarbonizuje ekonomiku rychleji než kterákoli jiná země skupiny G20 za poslední dvě desetiletí. Doufám, že dnešní zpráva IPCC bude budíčkem, aby svět začal jednat hned, než se v listopadu sejdeme v Glasgow na kritickém summitu COP26“ dodal Johnson.




Štítky: Globální oteplování Velká Británie OSN
Zdroj: GOV UK