EnergoZrouti.cz

EU se dohodla na přísnějším snížení emisí do roku 2030

  
Martin Bárta
21. 4. 2021 ▪ 11:05

Evropská unie se po dlouhých vyjednáváních shodla na přísnějším snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030. Ty by se tak měly snížit o 55 procent oproti současnému plánu 40 procent. Podle některých zákonodárců je to stále málo.

Ursula von der Leyenová a Charles Michel
Ursula von der Leyenová a Charles Michel
Foto: EU Newsroom

Vyjednavači ze států Evropské unie a Evropského parlamentu se konečně dohodli na stanovení klimatických cílů do roku 2030 platných pro celou unii. V následujících devíti letech by se tak emise skleníkových plynů v EU měly výrazně zpřísnit a dosáhnout snížení nejméně o 55 procent proti úrovni z roku 1990.

Parlament chtěl větší redukci, podle států je ale nereálná

Nová dohoda byla na stole poslední měsíce, až ve středu brzy ráno se ale politici domluvili na stanovené hodnotě 55 procent. Dosud přitom platilo, že emise by se do roku 2030 měly snížit o 40 procent. Evropský parlament přitom požadoval snížení až o 60 procent. To ale bylo dlouhodobě kritizováno ze strany jednotlivých států jako nereálné.

„Jsem potěšena, že jsme dosáhli dohody o tomto klíčovém prvku evropské zelené dohody. Náš politický závazek stát se prvním klimaticky neutrálním kontinentem do roku 2050 je nyní také právním závazkem. Zákon o klimatu nasměruje EU na zelenou cestu. Je to náš závazek vůči našim dětem a vnoučatům.“ řekla k nové dohodě předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ačkoliv byl hlavním bodem sporu zákonodárců procentní podíl, řešilo se i do jaké míry by se mělo v této oblasti zahrnout množství oxidu uhličitého skladovaného v půdě, rostlinách či lesích. Podle poslanců totiž zahrnutí těchto úložišť oslabuje cíl úspor. Místo 55 procent by tak úspora činila zhruba 53 procent.

„Toto je pro EU významný okamžik. Dosáhli jsme ambiciózní dohody zapsat náš cíl v oblasti klimatické neutrality do závazných právních předpisů jako vodítko pro naše politiky na příštích 30 let. Zákon o klimatu bude formovat zelené oživení EU a zajistí sociálně spravedlivý zelený přechod. Dnešní dohoda také posiluje naši celosvětovou pozici lídra v řešení klimatické krize. Když se světoví vůdci sejdou ke Dni Země, přijde EU ke stolu s touto pozitivní zprávou, která, jak doufáme, inspiruje naše mezinárodní partnery. Je to dobrý den pro naše lidi a naši planetu.“ řekl Frans Timmermans, zodpovědný za evropskou zelenou dohodu.

Nové závazky kvůli blížící se konferenci o klimatu

Světové velmoci se v posledních měsících stále intenzivněji zabývají otázkou klimatických změn a stanovování nových cílů do nejbližších let. Důvodem je i blížící se světová konference o klimatu, která proběhne v Glasgow. Původně měla být konference uskutečněna již v minulém roce, ale kvůli pandemii koronaviru došlo k jejímu odložení. Nový termín by tak měl být ke konci letošního roku.

Na konferenci by tak měli všichni smluvní partneři Pařížské klimatické dohody stanovit nové cíle v oblasti klimatu. Ty by měly být mnohem odvážnější než kdy dříve kvůli udržení globálního klimatu pod maximálně 2 ° Celsia ve srovnání s dobou před průmyslovou revolucí.

Nové plány tak představí i Spojené státy americké, které se po nástupu nové administrativy prezidenta Bidena rychle vrátily k dohodě od které bývalý prezident Trump odstoupil. I připojení USA je tak známkou pro další země, že je politika v oblasti klimatu velmi důležitá do dalších let.




Štítky: Evropská unie Skleníkové plyny Oxid uhličitý
Zdroj: EU