Alpy se kvůli změně klimatu stále více zelenají, ukazují satelitní data

  
Tomáš Jelínek
3. 6. 2022 ▪ 09:51

Alpy se podle vysoce kvalitních satelitních snímků mění z bílých kopců na zelené. Globální oteplování totiž napomáhá stále rychlejšímu tání sněhu a rozvoji mnoha druhů rostlin, pro které dosud místní prostředí bylo nehostinné.

Švýcarské Alpy
Švýcarské Alpy
Foto: Claudia Beyli z Pixabay

Rostoucí teploty a vyšší množství srážek podle nové studie mění Alpy k nepoznání. Díky využití satelitních dat je totiž zřejmé, že velké množství hor, které byly dříve zasypané sněhem jsou dnes zelenější a rychle se na nich tvoří nová rostlinná biomasa. To podle vědců ukazuje na rychlost změny klimatu, která z kdysi bílých alpských oblastí vytváří zelené.

Jen od roku 1984, tedy za posledních 38 let se podle studie plocha nad hranicí stromů zvýšila o 77%. Oproti tomu ale stále více ustupují ledovce, které jsou symbolem alpských oblastí a zadržují velké množství důležité vody nejen pro ekosystémy pod horami.

Horské oblasti se tak podle vědců, kteří za studií stojí ohřívají dvakrát rychleji než je celosvětový průměr. Přes to, že by více zeleně mohlo prospět v ukládání uhlíku, je jisté, že změna bude mít spíše velké množství negativních důsledků. Dojde totiž ke ztrátě přirozeného prostředí mnoha živočichů i vzácných rostlin. Méně sněhu, který bude odrážet sluneční světlo navíc sníží i takzvaný albedo efekt.

Ztráta přirozeného prostředí by tak mohla vést k ohrožení vzácných alpských rostlin, které jsou přizpůsobeny místním drsným podmínkám. V případě, že se prostředí změní, nebudou tyto rostliny schopné konkurovat druhům, které se nově v těchto místech usadí.




Štítky: Alpy Klimatická změna Věda Sníh Globální oteplování
Zdroj: RED