EnergoZrouti.cz

Ztráty výnosů evropských plodin se kvůli teplu a suchu za 50 let ztrojnásobily

  
Nikola Stránská
2. 4. 2021 ▪ 09:20

Stále větší množství extrémních klimatických jevů jako je sucho, teplo ale i extrémní srážky či záplavy mohou ohrozit potravinové systémy Evropy i Velké Británie. Nejvíce jsou zasažené obiloviny důležité pro krmení zvířat.

Nejhůře zasažené jsou obilniny
Nejhůře zasažené jsou obilniny
Foto: sulox32 / Pixabay

Ztráty plodin způsobené vlnami extrémních veder a suchem se v Evropě za posledních padesát let ztrojnásobily, uvádí to nová studie vědců uveřejněná v časopise Environmental Research Letters. Ta zkoumala zranitelnost potravinových systémů vůči změně klimatu. A výsledky bohužel nejsou nijak povzbudivé.

Změny klimatu mohou ohrozit potravinové systémy

Výzkum vědců zkoumal zemědělskou produkci v 28 evropských zemích a Velké Británii mezi roky 1961 až 2018. Vědci pak výsledky porovnali s údaji o extrémních klimatických jevech tedy chladu, povodních, vlnách veder a suchu. Právě toto porovnání ukázalo důkazy na to, že změna klimatu vede stále rychleji ke ztrátám výnosů plodin.

Extrémní meteorologické jevy se přitom za čtyřicetileté období staly výrazně častějšími. Závažnost těchto jevů na rostlinnou výrobu se tak podle vědců za toto období zhruba ztrojnásobila. Mezi roky 1964 až 1990 tak ztráta dosahovala zhruba 2,2 procenta zatímco od roku 1991 do 2015 dosáhla na 7,3 procenta.

Nejvíce postiženy jsou podle vědců obiloviny. Ty v Evropské unii zabírají téměř 65 procent obdělávané plochy a v největší míře jsou využívány jako krmivo pro zvířata. Obiloviny tak podle studie zažívají pokles výnosů až o 3 procenta za každý suchý rok.

Nejsilnější vlna veder snížila výnosy o 8 procent

Nejsilnější vlna veder a sucho v roce 2018 pak v Evropě přinesla ztráty na produkci obilí až o 8 procent ve srovnáním s průměrem za předchozích pět let. To vyvolalo nedostatek plodin hlavně pro krmiva zvířat a také dramaticky zvýšilo ceny komodity na trzích.

Další stupňování extrémních klimatických jevů v následujících letech by tak mohlo být velkým problémem pro celý potravinový systém. Prohloubit by se mohly prozatím hlavně problémy chudších zemí, které s potravinovou soběstačností mají problém už v současné době.




Štítky: Zemědělství Sucho Evropská unie
Zdroj: RED