EnergoZrouti.cz

Zákaz plynových kotlů by se měl týkat i těch na vodík, od roku 2025 by se tak instalovala jen tepelná čerpadla

  
Tomáš Jelínek
14. 12. 2023 ▪ 10:43

Plán na zákaz plynových kotlů od roku 2025 by měl být výrazně tvrdší, než se očekávalo. Podle plánu Spojeného království je totiž nutné už za dva roky zakázat nejen standardní plynové kotle, ale i ty hybridní umožňující kombinaci zemního plynu s vodíkem či elektřinou.

Nové domy ve Spojeném království by podle plánu měly využívat už jen tepelná čerpadla
Nové domy ve Spojeném království by podle plánu měly využívat už jen tepelná čerpadla
Foto: Unsplash

Ještě v minulých letech považovalo mnoho politiků plynové kotle a zemní plyn za jednu z možností, jak umožnit rychlé snižování emisí skleníkových plynů a pomalu přejít na bezemisní zdroje. V souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu a následnou energetickou krizí byly ale mnohdy tyto plány přehodnoceny a plynové kotle začaly být v očích některých politiků problémové.

Další využití současných plynových kotlů měl ale přinést vodík, který se tak podle plánů, jež se v některých pilotních projektech i v současnosti testují, přimíchává do zemního plynu nebo jej úplně nahrazuje. Ostatně s přípravami na přimíchávání vodíku do zemního plynu a postupné navyšování jeho podílu počítá i největší tuzemský distributor zemního plynu.

Už podle dřívější studie se ale přimíchávání vodíku a jeho využití jako náhrady za zemní plyn ve Spojeném království zdá problematické. Pro využití na 100 % místo zemního plynu je totiž vodík v současnosti technologicky nevhodný kvůli nutnosti úprav jak technologií distributora, tak i samotných plynových kotlů. Jak ukázala studie Cornwall Insight, využití vodíku místo zemního plynu by navíc bylo výrazně dražší záležitostí a ceny pro spotřebitele ve srovnání se zemním plynem by pravděpodobně výrazně vzrostly. Podle odborníka, který se k celé situaci vyjadřoval, je tak výrazně efektivnější podporovat instalaci tepelných čerpadel oproti využití vodíku v plynárenské síti.

Vláda Spojeného království navíc nyní představila plán, který by měl instalaci plynových kotlů v nově postavených domech úplně zakázat, a to už za několik let. Ačkoliv se tak dříve počítalo s tím, že v případě, kdy plynový kotel bude fungovat v takzvaném hybridním režimu, tedy využívat jak zemní plyn, tak například i elektřinu či fungovat plně na vodík bude jeho využití i v příštích letech možné, podle nového plánu se s tím již nepočítá.

Zákaz plynových kotlů všech druhů by tak měl u nových domů ve Spojeném království přijít už od roku 2025. V tomto případě následně zůstává již jen několik možností, jak nový dům vytápět, a to nejčastěji tepelným čerpadlem či elektrokotlem.

V případě moderních novostaveb ovšem právě takový zákaz nemusí být nijak významným problémem. Díky tomu, že jsou tyto domy povinně stavěné ve velmi úsporném režimu a mají minimální tepelné ztráty, je tepelné čerpadlo velmi efektivním a levným zdrojem, který je navíc bezemisní.

Podle politiků ze Spojeného království je schválení nynějšího plánu velmi pravděpodobné už kvůli tomu, že není prakticky jiný způsob, jak dosáhnout výrazné úspory emisí skleníkových plynů v čele s oxidem uhličitým bez toho, aniž by došlo k omezení instalace kotlů na fosilní paliva.




Štítky: Tepelná čerpadla Plynové kotle Zákaz plynových kotlů Vodík UK Spojené království