EnergoZrouti.cz

Vyplatí se vám vůbec přemýšlet nad fotovoltaikou? Kraj poskytne zdarma mapu oslunění domů

  
Tomáš Jelínek
25. 1. 2024 ▪ 09:35

Prvotní získávání informací o tom, zda se vyplatí na střechu domu nainstalovat fotovoltaiku, bude pro obyvatele Moravskoslezského kraje nově jednodušší. Kraj pro ně totiž připravil mapu oslunění, která by jim měla poskytnout prvotní informaci o dopadu slunečního záření na jejich dům.

Mapa oslunění pomůže při rozhodování o fotovoltaice
Mapa oslunění pomůže při rozhodování o fotovoltaice
Foto: TopGis / Moravskoslezský kraj

Občané Moravskoslezského kraje si budou moci brzy snadněji naplánovat realizaci fotovoltaických projektů díky nové komplexní mapě oslunění, která zahrnuje celé území kraje. Kraj ji pro své obyvatele jako první v ČR připravil tak, aby si domácnosti, firmy, ale i samosprávy dokázaly snadněji zkontrolovat, zda jsou jejich střechy nebo pozemky vhodné k umístění fotovoltaických, případně solárních panelů.

Mapa, která je součástí krajského mapového systému, je zároveň propojena s katastrem a územními plány. Lidé tak mohou snadno najít potenciál konkrétního pozemku či umístění.

„Podobné mapy, na kterých už v zahraničí pracuje například Google, mohou do budoucna během velmi krátké chvíle poskytnout prvotní přehled o tom, jakou výrobu mohou lidé očekávat od dané lokality. V budoucnu by díky AI či napojení na data distribučních sítí mohla být data ještě výrazně přesnější,“ komentuje novinku v Moravskoslezském kraji Michal Štrympl ze srovnávače dodavatelů fotovoltaiky Voltaico.cz.

Jakub Unucka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, vyzdvihuje význam mapy, která by měla pomoci již v první fázi rozhodování o pořízení solárních panelů. Na realizaci mapy spolupracovala brněnská společnost TopGis, která poskytla detailní data k solárnímu osvitu. Podle ředitelky společnosti Drahomíry Zedníčkové bere mapa v úvahu nejen samotnou plochu, ale i další vlivy, jako jsou okolní domy či stromy a další vegetace.

Projekt má širší ambice než jen podporu individuálních fotovoltaických instalací. Jakub Unucka zdůrazňuje, že solární energie by měla hrát klíčovou roli v komunitní energetice a že kraj podporuje vznik energetických společenství a solárních či větrných komunitních zdrojů. Novela energetického zákona, která byla nedávno schválena, má zároveň zabezpečit legislativní podmínky pro sdílení elektřiny v rámci těchto komunit.

„Myslíme, že vzhledem k nastolenému trendu zelené energetiky bude map oslunění jednotlivých krajů přibývat. V budoucnu bychom mohli mít takovouto analýzu vytvořenou pro kompletní území Česka,“ doplňuje Drahomíra Zedníčková.




Štítky: Fotovoltaika Solární panely Energie Elektřina Fotovoltaické elektrárny Solární elektrárny
Zdroj: TZ MSK