EnergoZrouti.cz

Velká Británie zakázala prodej brček a vatových tyčinek

  
Martin Bárta
2. 10. 2020 ▪ 15:17

Ve Velké Británii už brzy nebudou moci obchody či restaurace nabídnout plastová brčka, míchátka ale i vatové tyčinky. Britská vláda ale už připravuje i další zákony na boj proti plastovému znečištění.

Vatové tyčinky
Vatové tyčinky
Foto: pisauikan / Pixabay

Ve Velké Británii už si brzy vůbec nekoupíte vatové tyčinky, plastová míchátka nebo brčka na pití. Od začátku října je totiž v platnosti zákon, který tyto výrobky mimo jednotky výjimek úplně zakazuje z důvodu snížení přírodní zátěže plynoucí z plastů.

Právě jednorázové plastové výrobky patří mezi největší znečišťovatele přírody a oceánů. Velká část jich totiž končí na skládkách a splavováním z měst i v řekách a následně oceánech. Tam tvoří stále se zvětšující ekologickou katastrofu, která pro nás sice zatím není tolik viditelná, ale již nyní nám může přinášet velké potíže.

Jen v anglii každý rok použijí 4,7 miliardy plastových brček

Očekává se totiž, že množství plastového odpadu do roku 2040 v mořích ještě výrazně vzroste. To ale má obrovské důsledky na životní prostředí mořských živočichů, kteří ve velkém množství v důsledku konzumace plastových částic hynou. Konzumace mikroplastů ale může mít v důsledku konzumace mořských živočichů vliv i na lidské zdraví.


Právě podíl plastového odpadu by tak britové chtěli novým omezením snížit. Odhaduje se, že jen v Anglii je každoročně použito více jak 4,7 miliardy plastových brček, 316 milionů míchadel a 1,8 miliardy vatových tyčinek, které bohužel končí právě v oceánech.


Nové nařízení mělo původně ve Velké Británii vstoupit v platnost už na začátku dubna, kvůli koronavirové krizi ale zákonodárci platnost zákona odložili. Nyní už ale zákonu nic nebránilo a tak mohl vstoupit v platnost. Aktuálně tak začala běžet od 1. října půlroční lhůta, která obchodníkům umožňuje vyprodat poslední zásoby.

Výjimku mají vědci, lékaři ale i osoby se zdravotním postižením

Výjimku v nařízení ale mají i nadále vědci či lékaři, kteří mohou vatové tyčinky nadále používat pro ospravedlnitelné účely. Nařízení se nevztahuje ani na osoby se zdravotním postižením, pro které například u plastových brček není jiná možnost.


V rámci boje proti platovému znečištění začne v příštím roce platit i další nařízení, které zvýší poplatek za igelitové tašky, které nabízejí maloobchodníci. Od dubna 2022 pak britská vláda zavede novou daň na plastové obaly, které nebudou alespoň z 30 procent recyklované.

Jednorázové plastové výrobky skončí v příštím roce v celé Evropské unii

Už v březnu minulého roku se na zákazu jednorázových plastových výrobků shodl Evropský parlament. Právě ten se dohodl na zákazu jednorázových plastových příborů, talířů, brček, vatových tyčinek a dalších výrobků od roku 2021.


Na zákaz už se několik let připravují i restaurace a další firmy. Například tuzemský řetězec rychlého občerstvení McDonald's už na jaře roku 2019 zahájil pilotní projekt s papírovými brčky, která nahrazují ty plastová. I přes výtky zákazníků na to, že se brčka brzy „nacucají“ tekutinou a pak jsou hůře použitelná je ale společnost rozšířila na všechny pobočky. Podle zástupců firmy si lidé musí na horší komfort ekologičtější varianty zvyknout.




Zdroj: UK GOV