
Pokud si libujete v chuti mořských plodů jako jsou ústřice, kraby, sardinky, krevety, chobotnice a další, nejspíše do svého těla přijímáte také množství mikroplastů, které se díky stále většímu znečištění dostávají do všech organismů na zemi. Alespoň to tak tvrdí studie Queenslandské univerzity v Austrálii.
Mikroplasty jsou malé částice plastů, které znečišťují životní prostředí a lze je díky lidské činnosti najít po celém světě. Tyto částice se v posledních letech objevují už i v balené vodě, mořské soli, pivě nebo medu a dalších potravinách které denně konzumujeme.
Nejvyšší koncentraci částic plastů našli vědci v sardinkách a
to 2,9 mg. V krabech to následně bylo 0,3 mg u ústřic 0,1 mg,
v krevetách 0,07 a úplně nejmenší obsah mikroplastů výzkumný tým
nalezl v chobotnicích a to 0,04 mg.
Výzkumný tým pod vedením Francisca Ribeiro se nyní bude zabývat
i zjišťováním zdrojů plastického znečištění v mořských
plodech.
Toto plastové znečištění je problémem nejen pro úhyn mořských
živočichů ale i pro lidstvo, které zatím nemá detailně
prozkoumaný vliv mikroplastů na lidský organismus.