EnergoZrouti.cz

Výzkum odhalil přítomnost mikroplastů ve 100% testovaných mořských plodů

  
Martin Bárta
15. 8. 2020 ▪ 10:01

Vědci z Queenslandské univerzity v Austrálii testovali novou metodou přítomnost mikroplastů v mořských plodech. Z testovaných vzorků byl plast přítomný ve všech případech.

Francisca Ribeiro - UQ Australia
Francisca Ribeiro - UQ Australia
Foto: UQ Australia

Pokud si libujete v chuti mořských plodů jako jsou ústřice, kraby, sardinky, krevety, chobotnice a další, nejspíše do svého těla přijímáte také množství mikroplastů, které se díky stále většímu znečištění dostávají do všech organismů na zemi. Alespoň to tak tvrdí studie Queenslandské univerzity v Austrálii.

Mikroplasty jsou malé částice plastů, které znečišťují životní prostředí a lze je díky lidské činnosti najít po celém světě. Tyto částice se v posledních letech objevují už i v balené vodě, mořské soli, pivě nebo medu a dalších potravinách které denně konzumujeme.

Nejvíce mikroplastů obsahovaly sardinky

Vědci z univerzity v Queenslandu nyní díky testování vlastní metodou zjistili, že určitou koncentraci mikroplastů obsahují i mořské plody. Vědci tak v produktech moře určených ke konzumaci našli polyvinylchlorid, který byl obsažen ve všech testovacích vzorcích či polyethylen.


Nejvyšší koncentraci částic plastů našli vědci v sardinkách a to 2,9 mg. V krabech to následně bylo 0,3 mg u ústřic 0,1 mg, v krevetách 0,07 a úplně nejmenší obsah mikroplastů výzkumný tým nalezl v chobotnicích a to 0,04 mg.


Výzkumný tým pod vedením Francisca Ribeiro se nyní bude zabývat i zjišťováním zdrojů plastického znečištění v mořských plodech.

Plastové znečištění v oceánech roste

Množství plastů, které skončí ve světových oceánech každým rokem přibývá. Podle vědců ze Světového fondu na ochranu přírody by tak mohlo do oceánů přitéct do roku 2040 více jak miliarda tun plastů.


Toto plastové znečištění je problémem nejen pro úhyn mořských živočichů ale i pro lidstvo, které zatím nemá detailně prozkoumaný vliv mikroplastů na lidský organismus.




Zdroj: The Univeristy of Queensland