EnergoZrouti.cz

V Česku stoupla spotřeba vody, zároveň se ale snížila ztrátovost vodovodů

  
Martin Bárta
13. 7. 2020 ▪ 18:53

České vodovody pokračují v trendu posledních let a snižují ztrátu ze svého provozu tedy při dopravě vody k zákazníkovi. Češi zároveň spotřebují o něco více vody a stoupl také počet domácností, které jsou napojené na veřejný vodovod.

Vodovodní baterie
Vodovodní baterie
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

České vodovody pokračují v trendu posledních let a snižují ztráty při dopravě ke spotřebiteli. V roce 2019 tak ztráty ve vodovodní síti činili 14,5 % což je o 1,3 % méně oproti roku předchozímu. Stále ale pokračují projekty firem na snížení těchto ztrát například pomocí chytrých senzorů, které umí únik rozpoznat a včas zajistit opravu vadného potrubí a tak lze očekávat další pokles ztrát v nadcházejících letech.

S tím jak ubylo ztrát v síti ale zároveň stoupla spotřeba vody v tuzemských domácnostech. Ta minulý rok dosáhla hodnoty 90,6 litrů na osobu denně. Dá se tedy říci, že průměrná domácnost o čtyřech osobách spotřebuje denně více jak 340 litrů pitné vody, která bohužel ve velké míře tvoří vodu na splachování WC. Domácnosti tak za svou spotřebu vody vydají i více peněz jelikož průměrná cena pro vodné stoupla meziročně o 3,1 % a pro stočné dokonce o 3,7 %.

V Česku také stoupl počet domácností, které jsou připojeny na veřejné vodovody a to na 94,6 % tedy 10,09 milionu obyvatel což řadí Českou republiku mezi státy s nejlepším zásobováním pitnou vodou.

Spotřebu vody v tuzemských domácnostech a firmách do budoucna možná sníží i projekty na využití šedých dešťových vod, kterými lze bez problémů zalévat zahrady či splachovat záchody. Na zalévání a výkrm zvěře ji ostatně používá i Zlínská ZOO, která má ukázkový příklad využití dešťové vody.




Zdroj: eAgri