Unikátní časosběrné video od Google ukazuje na rychlost globálního oteplování

  
Martin Bárta
17. 4. 2021 ▪ 09:40

Unikátní časosběrné video od Google ukazuje na stále rychleji se měnící planetu zemi. Díky nové funkci aplikace Earth si můžete změny za posledních téměř čtyřicet let prohlédnout kdekoliv na zemi.

Tání ledovců
Tání ledovců
Foto: JayMantri / Pixabay

Společnost Google ve svém produktu Earth při nejnovější aktualizaci spustila timelapse funkce. Díky tomu je možné sledovat změny, které se udály na zemi od roku 1984 až do současnosti. Video, které Google k představení nové funkce uveřejnil ukazuje na to, jak rychle se na zemi mění globální klima a tají ledovce.

Některá místa se změnila k nepoznání

Timelapse funkce umožňuje rychleji přehrát snímky, které satelity zachytily v průběhu času a chronologicky je seřadit do videa, což dává často k dispozici úžasné záběry. V případě ekologie už to ale tolik pozitivní náhled není.

Timelapse Google

Video také zachycuje rychlý rozvoj měst jako je třeba Dubaj ve Spojených arabských emirátech. Místo, které ještě na začátku mapování bylo téměř prázdnou pouští se za necelých čtyřicet let změnilo k nepoznání a dnes je obrovským velkoměstem s čilým turistickým ruchem.

TIP! Vyzkoušejte timelapse záběry na mnoho zajímavých míst světa na https://goo.gle/timelapse

Záběry od Google ale ukazují například i Aralské jezero (moře), kdy z dříve obrovské plochy dnes jezero zabírá jen velmi malou část a díky stále se zvyšujícím teplotám je jeho zánik nevyhnutelný.

Jeden z posledních záběrů videa ukazuje také oblast severovýchodního Grónska. Právě tam je změna globálního klimatu nejvíce viditelná kvůli stále rychleji odtávajícímu sněhu.

Přes 24 milionů snímků za téměř čtyřicet let

Podle Googlu bylo k vytvoření funkce časosběru využito 24 milionů satelitních snímků pořízených právě v letech 1984 až 2020 s kterými je možné svět procházet. Funkce Timelapse je tak pro Google Earth dosud největší aktualizací.

Starší satelitní snímky samozřejmě nepochází přímo z dílny Google, ale byly využity od Evropské kosmické agentury, Evropské komise, US Geological Survey či NASA. Důvod je samozřejmě jednoduchý – společnost totiž formálně vznikla až kolem roku 1998 a její své vlastní mapy začala tvořit až o několik let později.

Společnost slíbila, že každým rokem budou aktuální snímky přidány do této funkce a ta tak bude nejméně po další desetiletí aktualizována.




Štítky: Google Globální oteplování Změna klimatu
Zdroj: Google