Pozor na kombinaci těchto dvou potravin v lednici. Může vzniknout plyn, který spustí rozklad celé přihrádky

     
Adriana Singerová
25. 10. 2025 ▪ 11:56

Možná jste si toho všimli také. Teprve před pár dny jste si z trhu přinesli čerstvou zeleninu nebo ovoce, a už se vám v lednici kazí. Z rajčat se stávají měkké koule bez chuti, jablka mají na sobě skvrny a okurka se v šuplíku proměnila v polotekutou hmotu. Často si v takové chvíli pomyslíme, že jsme prostě neměli štěstí na nákup. Jenže chyba není v kvalitě potravin, ale v tom, jak je doma skladujeme.

Pozor na kombinaci těchto dvou potravin v lednici
Pozor na kombinaci těchto dvou potravin v lednici
Foto: Shutterstock

Kromě toho, že například rajčata do lednice vůbec nepatří, působí některé druhy potravin v lednici doslova chemickou paseku – vylučují plyn, který ostatní urychleně poškodí. Stačí je nechtěně uložit vedle sebe a během několika dní může být po celé zásobě.

Klíčem k pochopení je látka zvaná ethylen – přírodní plyn, který rostliny samy produkují, aby urychlily dozrávání. V malém množství je užitečný, protože pomáhá k dozrávání plodů na stromě. Ale v uzavřené lednici funguje jako neviditelný sabotér. Určité druhy ovoce, především jablka, hrušky, meruňky, švestky nebo banány, uvolňují ethylen ve velkém. Když se ocitnou v blízkosti jiných potravin citlivých na tento plyn – například okurek, mrkví, zelí, brokolice nebo salátů – v chladu se nastartuje zrychlený proces rozkladu. Výsledkem nejsou jen povadlé listy, ale i plíseň a typický zatuchlý zápach, který se později rozšíří po celé přihrádce.

Jak tomu předejít

Odborníci na potraviny radí: Oddělujte „producenty“ ethylenu od citlivých druhů. Jablka rozhodně nepatří do jednoho šuplíku se zeleninou. Nejrizikovější kombinace je právě jablko s okurkou nebo mrkví – už po dvou dnech se v mikroklimatu lednice nahromadí plyn, který spustí řetězovou reakci přezrávání. Pokud máte lednici s více zásuvkami, vyhraďte si horní policí pro ovoce a spodní část pouze pro zeleninu.

Na první pohled zdravím překypující lednice. V reálu ovšem časovaná bomba. , Shutterstock...

Další chybou je skládání ovoce a zeleniny do větších vrstev. Tlak mezi kusy brání proudění vzduchu a vlhkost pod plody se nemůže odpařovat. Tím vzniká ideální prostředí pro plísně a fermentační procesy. To vysvětluje, proč se často zkazí jediný kus ovoce uprostřed mísy, i když na povrchu vše působí bez problému.

Rozkladu nahrává i přílišné kolísání teploty v lednici. Časté otevírání dveří způsobuje, že se při každém otevření dostane k potravinám teplý vzduch. Když se spojí teplo, vlhkost a ethylen, vzniká prostředí, kde se začnou množit bakterie a plesnivějící mikroorganismy. V praxi to znamená, že například rajčata či papriky vedle misek s přezrálými hruškami začnou povrchově měknout už během pár hodin.

Rajčata do lednice nepatří

Rajčata sama o sobě představují další častý prohřešek. Mnoho lidí je ukládá do chladu v domnění, že jim to prodlouží životnost, ale opak je pravdou – lednice rajčata doslova zničí. Nízká teplota zastaví činnost enzymů, které vytvářejí jejich aroma, a buněčná struktura se rozpadá, takže plody moučnatí a ztrácejí chuť. Rajčata patří na kuchyňskou linku, kde mohou ještě trochu dozrát. Co je horší, v kombinaci s další zeleninou uvolňují aromatické oleje, které negativně ovlivní chuť jiných druhů – například kapusta vedle rajčat žloutne a mrkev hořkne.

Ani cibule a česnek do lednice nepatří. V chladu se jejich buňky narušují, ztrácí aroma a začínají plesnivět. Zvlášť nebezpečná je kombinace s bramborami, které uvolňují vlhkost a oxid uhličitý. Ten značně zrychluje rozklad cibule. Výsledkem může být nejen zápach, ale i řetězová reakce, kdy v pár dnech zplesniví celý šuplík. Obě tyto suroviny patří spíše do spíže, kde je sucho a tma.

Teplomilné ovoce lednička nepotěší

Stejnou logiku má i tropické ovoce – banány, citrusy, mango, ananas či avokádo. Ty pocházejí z klimatických zón, kde teploty nikdy neklesají pod 12 °C, proto jim větší chlad škodí. V lednici se zastaví proces přirozeného zrání, slupka rychle černá a dužina uvnitř získá nepřirozenou strukturu. Banány uložené v lednici navíc vydávají mimořádně silné množství ethylenu – právě toho, který dokáže raketovou rychlostí nastartovat rozklad všech ostatních plodů.

Při nesprávném uchovávání se jablko v lednici zkazí nečekaně rychle. , Shutterstock...

A pak je tu detail, který si možná málokdo uvědomí: Rozkrojené ovoce nebo zelenina v otevřené nádobě. Když jejich povrch přijde do styku se vzduchem, začnou samy produkovat oxid uhličitý a vlhkost. V uzavřeném prostoru lednice se takové prostředí změní na mikroskopickou líheň bakterií. Proto by měl každý zbytek nakrájeného jablka, cibule nebo melounu být uložen do těsně uzavřené dózy, ideálně s papírovým ubrouskem, který pohltí přebytečnou vlhkost.

Základem je porozumět „ledničkovým vztahům“

Chceme‑li uchovat potraviny co nejdéle čerstvé, musíme lednici vnímat jako systém, ne jen sklad. Každá police má jinou teplotu, ovoce jako jablka nebo hrušky patří nahoru, kde bývá tepleji. Zelenina pod ně, ale odděleně. Vhodné je použít plastové nebo textilní sáčky s ventilačními otvory, které propouštějí přebytečnou vlhkost.

Chybné kombinování v lednici uchovávaných jednotlivých druhůpotravin je drobný domácí experiment se snadno předvídatelným výsledkem. Aby nám lednice plnila svůj účel a její obsah si v ní nežil vlastním životem, je třeba mít přehled o tom, co se s čím nesnese. Protože i v chladničce kupodivu platí, že dobré sousedské vztahy jsou základem dlouhého života.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Potraviny Uchovávání Ethylen
Zdroj: bryair.com, sciencedirect.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější